Kulak çöpü kullanırken dikkat !

Kulak çöpü kullanırken dikkat !

Yaz aylarında kulak yolu ihtihaplanmalarına dikkat edin.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Kirazlı, yaz aylarında kulak yolu iltihaplanmalarında, mantarlarında artış yaşandığına dikkati çekti.

Özellikle sudan çıktıktan sonra kulak temizliğinin ve bakımının sağlık açısından oldukça büyük önem taşıdığını vurgulayan Kirazlı, bunun yapılmaması halinde tatilin kişiye "zehir olabileceğini" dile getirdi.

DIŞ KULAK KENDİNİ TEMZİLİYOR

Kulak zarının işitmeyi sağlamanın yanı sıra orta kulağı dış ortamdan koruyan bir yapı olduğunu, zarı delik olan kişilerin suyla temasla birlikte çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşacağını ifade eden Kirazlı, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında özellikle kulak akıntıları, iltihaplanma çok karşılaşılan bir problem. Suyla temastan sonra kulak zarına zarar vermemek adına kulak çöpü kullanılmamalı. Kulak zarı, dışardan girişten itibaren 2,5 cm mesafede, eğimli bir şekilde yerleşen bir yapı. Böyle bir derin temizlik yapıp kulak çubuğunu içine sokmak kontrolsüz bir işlem ve bunun yapılması çok sakıncalı. Dış kulak yolu kendi kendini zaten temizliyor. Çok harika bir yapısı var ve içerdeki tüm salgı dış ortama doğru vibrasyon dediğimiz göç edici şekilde dışa doğru gider.

Siz içeri doğru oynarsanız kendini düzenleyen mekanizmayı bozabilirsiniz. ’Kulağı temizleyeyim’ derken bu organın kendi kendini temizleme özelliğini bozarsınız ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırsınız. Salgıların birikip buşon dediğimiz yapılar ortaya çıkabiliyor. Bunlar da suyun temasıyla kokuşup mantarın gelişimine neden oluyor. Kulak çubuklarıyla temizliği önermiyoruz. Hem tehlikeli hem de kulağın kendini temizleme mekanizmasını bozan bir işlev olarak görüyoruz. Kulak çöpüyle dış kısımda sadece sınırlı bir temizlik yapılabilir."

'HİJYEN OLMAYAN HAVUZ VE DENİZ RİSKLİ'

Dikkat edilmemesi halinde havuz ve denizin kulak sağlığı açısından ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Kirazlı, şöyle devam etti:

"Hijyenik olmayan havuz ve deniz, kulak için risktir. Mavi bayraklı bir deniz sakıncalı olmayabilir ancak havuzlar oldukça tehlikeli. Kulak zarınız delikse havuz ortamından içeriye iltihap çok rahat girebilir. Kulak zarı delik olmayan kişilerde yaz aylarında çok fazla mantar enfeksiyonu görüyoruz. Denizden çıktıktan veya banyo yaptıktan sonra kullanılan kulak çöpü, kulak çatlaklarına yol açıp kirli maddelerin dış kulak yolunda iltihaplanmasına yol açabilir. Bunun mantar olan şekilleri var ki dünyadaki en ağrılı hastalıklardan birisidir ve yaz ayını hastaya zehir eder.

Sudan çıktıktan sonra mutlaka havlunun üstüne içindeki suyu hafif masajla boşaltmak lazım. Ayrıca, bazı bünyeler kulakta buşon dediğimiz salgı üretimini biraz fazla yapıyor. Bu tür rahatsızlı olanlar özellikle yaz ayları öncesinde mutlaka bir kulak hekimine görünüp Bazı bünyeler kulakta buşon dediğimiz salgı üretimini biraz fazla yapıyorlar. Bu kişilerin mevsim başlamadan bir kulak hekimine görünür ve sağlık sorununu hallederse yaz ayını rahat geçirir."