Meme kanseri 20'li yaşlara mı düşüyor?

Meme kanseri 20'li yaşlara mı düşüyor?

Görüntü yöntemlerinin gelişmesi erken teşhis şansını artırıyor

Meme kanseri, her yıl dünya ülkelerinde ve Türkiye’de artış gösteriyor. Dünyada hastalık sayısının artmasına ve Türkiye’de her yıl yaklaşık 30 bin yeni hasta teşhis edilmesine rağmen, ölüm oranları gittikçe azalıyor. Uzmanlar, bunu görüntü yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte hastalığın erken teşhis edilmesine ve buna paralel tedaviye verilen yanıtın olumlu olmasına bağlıyor.  

Daha önce meme kanseri 50 yaş üstü kadınların hastalığı olarak görülürken, günümüzde hastaların önemli bir kısmı 30’lu, hatta 20’li yaşlarında kanserle karşılaşıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde meme kanseri hastalarının yüzde 20’si, 40 yaşın altında bulunuyor.

Hastalığın genç yaşlara inmesiyle birlikte, meme kanserinin farklı ve daha saldırgan bir biyolojik seyir gösterdiğine dikkat çeken Neolife Tıp Merkezi Genel Cerrahı Op.Dr. Hamdi Koçer. “Genç hastaların teşhis ve tedavisi, hastalığın daha az akla gelmesi nedeni ile gecikebiliyor.

Bu nedenle 20 yaşını geçen her kadının adetin bittiği dönem itibariyle kendisini muayene etmesi ve 40 yaşına kadar 2 yılda bir uzman bir doktora muayene olması oldukça önemli. Ayrıca kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl kontrol amaçlı mamografi çektirmeyi ihmal etmemeli.” diyor.

Neden erken yaşta meme kanseri görülüyor?

Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, erken yaşlarda meme kanserinin görülmesinde beslenme ve özellikle hormonlu gıdalar gibi dış etkenler sorumlu tutuluyor. Ayrıca hareketsiz bir yaşam ve yine buna bağlı fazla kilo meme kanserini tetikleyen faktörler arasında yer alıyor. Yağlı yeme alışkanlığı ve kullanılan yağlar da genç yaşlarda kanser görülme riskini arttırıyor. Meme kanserinin erken yaşlarda görülmesinin bir diğer nedeni de; doğum kontrolü, tüp bebek, kısırlık ve adet düzenleyici olarak kullanılan östrojen içeren ilaçların az da olsa tetikleyen etken olması.

Hastalığın erken yaşlarda fark edilmesini görüntüleme yöntemlerinin gelişmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Koçer,  “Görüntü yöntemlerinin gelişmesine bağlı olarak meme kanseri daha erken evrelerde yakalanabiliyor. Artık günümüzde henüz milimetreler düzeyindeyken hastalığı tanıma, biyopsi yapma ve tedaviye başlama şansı var. Genç yaşlarda hastalığın artan sıklıkla görülmesi,  doktorları ve kadınları meme kanserine karşı daha duyarlı olmaya zorluyor.” diyor.