Meme kanseri kontrolü ihmale gelmez !

Meme kanseri kontrolü ihmale gelmez !

Kanser sıklığı, gelişmiş ülkelerde 60’lı yaşlarda daha fazla iken ülkemizde 45-49 yaş grubunda yüzde 16,7’lik bir değerle maksimuma ulaşıyor.

Medicana International Ankara Hastanesi Meme Hastalıkları Ünitesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Öztürk, Türkiye\'de kadınlarda gelişmiş ülkelerdeki hemcinslerine oranla daha genç yaşta meme kanseri görüldüğünü belirtti. Öztürk, ABD ve Avrupa ülkelerinde meme kanseri sıklığının 60\'lı yaşlarda, Türkiye\'de ise 45-49 yaş grubunda olduğunu söylerken, tarama programları ve erken tanının önemini vurguladı.

Sağ kalım oranları yüzde 20 artıyor

Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu Ulusal Meme Kanseri Veri Tabanı verilerine göre; Türkiye’de meme kanseri ortalama yaşının 51,6 olduğunu söyleyen Öztürk, \"Kanser sıklığı, Avrupa ülkeleri ile ABD\'de 60’lı yaşlarda daha fazla iken ülkemizde 45-49 yaş grubunda yüzde 16,7’lik bir değerle maksimuma ulaşmaktadır\" dedi. Ülkemizde meme kanseri sıklığının daha genç yaşlarda görülüyor olmasının tarama programları ve erken tanının önemini arttırdığını vurgulayan Öztürk, meme kanserli hastalarda tüm evrelerde beş yıllık sağ kalım oranlarının, tüm gelişmiş ülkelerde yine erken tanı sayesinde yüzde 73 iken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 53 olarak bildirildiğini vurguladı.

Meme estetiği için de önemli

Doç. Dr. Erkan Öztürk, \"Meme kanserinin erken evrede saptanması, aynı zamanda meme koruyucu ve onkoplastik cerrahi yöntemlerin uygulanarak daha iyi meme estetiğini de sağlamaktadır\" diye konuştu. Meme kanserinin erken tanısı için dört bileşenden bahseden Öztürk, şunları kaydetti:

\"Kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendini meme muayenesi, hekim muayenesi ve tarama mamografisi ancak birlikte olduğunda erken tanı başarılabilir. 20 yaş sonrası her kadın, ayda bir kez kendi kendini muayene etmelidir. Böylelikle bedenini tanıyarak herhangi bir olağan dışı değişikliği erken farkedip hekime başvurması sağlanır. Belirli aralıklarla, özellikle 40 yaşından sonra ise yılda bir kez hekim muayenesi ve mamografi önemlidir. Ailesinde meme kanseri olan, genetik olarak risk taşıyan, hiç doğum yapmamış kadınlarda daha erken yaşlarda başlanabilir.\"

Radyasyona bağlı kanser endişesi...

Mamografi taramasının meme kanserinde ölüm oranlarını yüzde 25-30 oranında azalttığını söyleyen Öztürk, \"Mamografi taramasında hastaların en çok endişe ettiği konu işlem sırasında uygulanan radyasyonun meme kanseri açısından risk taşıyıp taşımadığıdır. Oysa mamografi sırasında alınan radyasyon dozu oldukça düşüktür. 40 yaş üzeri kadınlarda radyasyona bağlı kanser oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Doğru ve erken tanı ile elde edilecek fayda riske göre oldukça fazladır\" dedi.

Leyditurk.com