Meme kanseri riskini azaltın

Meme kanseri riskini azaltın

Angelina Julia'nin göğüslerini aldırmasının ardından tekrar gözler meme kanseri hastalığına çevrildi.

Pek çok araştırma, düzenli olarak haftada 4-7 saat, orta veya yüksek düzeyde egzersiz yapmanın meme kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor. Genel Cerrahi ve Meme Sağlığı Uzmanı Dr. Sevil Öz, egzersizin meme kanseri riski üzerindeki etkisi hakkında, "Amerikan Kanser Derneği ve birçok doktor meme kanseri teşhisi konan hastalarına da, hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için düzenli olarak haftada 4-5 saat egzersiz yapmalarını öneriyor" diyor.

FAZLA YAĞ, FAZLA ÖSTROJEN DEMEK

Egzersiz yapmak kan şekerini düzenleyerek kandaki insülin benzeri büyüme faktörlerinin belli bir seviyede kalmasını sağlıyor. İnsülin benzeri büyüme faktörleri meme hücrelerinin büyümesini ve davranışını da etkileyen bir hormon. Düzenli egzersiz yapan kişiler genel olarak daha sağlıklı oluyor ve sağlıklı bir kiloda kalabildikleri için yağ oranları egzersiz yapmayan kişilere göre daha düşük. Yağ hücreleri östrojen üretiyor ve fazla yağ hücresi demek fazla östrojen üretimi demek. Meme hücreleri uzun süreli olarak fazla miktarda östrojene maruz kaldıklarında ise meme kanseri oluşma riski daha yüksek oluyor.

Amerika'da yapılan yeni bir araştırmaya göre çok hafif bile olsa günde 2 saat egzersiz yapan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin, egzersiz yapmayan kadınlara göre %30 daha düşük olduğunu belirten Dr. Öz, "Ancak menopozdan sonra fazla kilo almak, bu olumlu etkiyi yok ediyor. 25 Haziran 2012'de yayınlanan bu araştırma meme kanseri teşhisi konmuş 1504 kadın ve meme kanseri teşhisi konmamış 1555 kadın üzerinde yapılmış. Kadınların yaşları 20 ile 98 arasında değişiyor.

ŞİDDETİNDEN ÇOK SÜREKLİLİĞİ ÖNEMLİ

Araştırmaya göre doğurganlık çağında yani ilk çocuğun doğumundan menopoza kadar egzersiz yapmış olmak en büyük faydayı sağlıyor. Aynı ölçüde olmasa da, menopozdan sonra düzenli egzersiz yapmak da riski azaltıyor" diye konuşuyor. İş, ev ve aile hayatının yoğunluğu içersinde düzenli olarak egzersiz yapmaya zaman ayırmak imkansız gibi gelebilir. Ama Dr. Öz, riski azaltmada yapılan egzersizin düzenli ve devamlı olmasının şiddetinden daha önemli olduğunun altını çiziyor. Yürüyüş yapmanın iyi bir seçim olduğunu vurgulayan Öz, şu önerilerde bulunuyor: "Örneğin işe gitmeden önce veya öğlen tatilinde yarım saat yürünebilir. Araba kullanıyorsanız işinize ve evinize uzak yerlere park etmek veya toplu taşıma araçlarını kullanmak, günlük yürüyüş sürenizi uzatacaktır. İşten sonra bir arkadaşınızla, bir komşunuzla ya da ailenizden bir kişiyle yürüyüş yapmak da hem hedefinize yaklaşmanızı sağlayacak hem de günün stresini atmanıza yardımcı olacaktır.

Egzersiz yapmaya günde 15 dakika yürüyerek başlayabilir ve süreyi yavaş yavaş artırabilirsiniz. Farklı egzersiz çeşitleri için spor salonlarından yararlanabileceğiniz gibi evde egzersiz videoları ile çalışabilir ya da müzik eşliğinde dans edebilirsiniz. Sizi sıkmayan ve günlük hayat düzeninize en uygun egzersiz yöntemini seçerseniz, bunu düzenli olarak sürdürmeniz daha kolay olur."

BESLENME VE YAŞAM TARZI DA ÇOK ÖNEMLİ

Sağlıklı bir beslenme planı ve doğru yaşam biçimiyle birleştirildiğinde egzersizin, kadınların meme kanseri riskini düşük tutmak için yapabilecekleri en iyi şey olduğuna vurgu yapan Dr. Öz, yeni bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çekiyor: "Son araştırmalar, meme kanseri riskini azaltmada, her gün bir miktar egzersiz yapmanın haftada sadece 1-2 gün egzersiz yapmaktan daha faydalı olduğunu gösteriyor. Düzenli egzersiz yapmak hem fiziksel hem zihinsel olarak sağlıklı olmanın da anahtarı. Başlamak için hiçbir zaman geç olmadığı gibi hiçbir zaman erken de değildir."

Egzersiz ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, 30 yaşından önce doğum yapmak, emzirmek, sigara ve alkolden uzak durmak, menopoz döneminde hormon tedavisini doktor kontrolünde kullanmak da meme kanserinde riski azaltan faktörler arasında sayılıyor.