Modaya değil havaya uygun giyinin !

Modaya değil havaya uygun giyinin !

Tatil planları yapılırken hem sağlıklı hem de keyifli bir dönemi geçirmek isteyen anne adaylarının kafasındaki sorular da çoğalıyor.

Yolculuktan, beslenmeye, kıyafet seçiminden, serinleme alternatiflerine kadar pek çok nokta anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Zeki Salar, yaz tatilinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Hamilelik döneminde tropikal bölge tatillerine dikkat!

Hamileliğin 11-36. haftaları arası seyahat için en uygun dönemdir. Tatil planları yapılırken öncelikle bölgenin özellikleri gözden geçirilmelidir. Hava sıcaklığı, nem, sağlık kuruluşlarına ulaşım kolaylığı göz önünde bulundurmaları gereken başlıca konulardır. Tropikal bölgeler sıtma başta olmak üzere birtakım enfeksiyonlar açısından risk taşıdığından bu bölgeler mümkünse tercih edilmemelidir.

Uzun süre hareketsiz kalmayın

Seyahat mesafesi uzak ise hava yolu ulaşımı tercih edilmelidir. Gebeliğin 28. haftasına kadar anne adayları doktor raporu olmaksızın seyahat edebilir. Otobüs yolculukları hamileler için sağlıklı ve konforlu değildir. Hem uçak hem de araç yolculuklarında uzun süre hareketsiz kalmak doğru değildir. Sürekli hareketsiz kalmak, kanın bacak damarları içinde pıhtılaşmasına ve bu pıhtının akciğer, beyin gibi hayati organlara giderek kan akımını durdurmasına neden olabilir.

Yolculuklarda bunlara dikkat edin!

· Bol su içilmeli

· Ağır, yağlı, ekşi, acı gıdalar ve kafeinli içecekler tüketilmemeli

· Rahat kıyafetler giyilmeli

· Kan pıhtılaşma sorunu olan anne adayları varis çorabı giymeli

· 2-3 saate bir yürüyüşlerle mola verilmeli

· Emniyet kemeri ile vücut arasına uygun ebatlarda yastık konulmalı

Yaz modası sizin ve bebeğinizin sağlığını etkilemesin

Kan dolaşımını engellemeyen, rahat, pamuklu ya da keten materyalden yapılmış kıyafetler tercih edilmelidir. Açık renk kıyafetler güneş ışığını yansıtarak vücudu serin tutar. Naylon özellikli vücudu saran ve ısıyı artıran kıyafetler uygun değildir. Yazın giyilecek giysilerin hava sıcaklığına uygun olması gerekir. Bazı bölgelerde hava akşamları serin olabildiğinden bu gece-gündüz sıcaklık farkı göz önünde bulundurularak kıyafet seçimi yapılmalıdır. Az topuklu ya da spor ayakkabılar tercih edilebilir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için de şapka kullanılması gereklidir.

Sineksavar spreyler 3. aydan sonra kullanılabilir

Yaz tatillerinde sivrisinek sokmalarına karşı odalarda, elektrikli sivrisinek kovucu tabletler kullanılabilir. Oda spreyleri ve vücuda uygulanan losyonlar bebeğin organ gelişiminin devam ettiği için ilk 3 aydan sonra kullanılabilir. Arı sokması alerjik olan anne adayları hariç çoğunlukla sorun teşkil etmez. Akrep, yılan, kene gibi sokmalarda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Deniz dalgalı ise sahilde serinlemeyi tercih edin

Yaz ayları için ideal spor anne adayları için yüzmedir. Aşırı kilo almayı önlemesinin yanında doğumu kolaylaştırıcı etki gösterir. Denize ve temiz havuzlara girilmesinde sakınca yoktur. Yüzerken kulaçtan ziyade kurbağalama stili daha doğrudur. Dalış, su sporları, plaj voleybolu, yamaç paraşütü gibi aktiviteler uygun değildir. Aşırı dalgalı zamanlarda da denize girilmemelidir. Yüzme dışında yürüyüş, yoga ve pilates yapılabilir.

Güneşlenirken karnınızı örtmeyin

Güneşin dik geldiği saatlerde gölgede durulması gerekir. Diğer zamanlarda güneşlenme en az 30 faktörlü koruyucu bir güneş kremi sürmek şartıyla yapılabilir. Yüzme ve güneşlenme için en ideal saatler 07.00-11.00 ve 16.00-19.00 arasıdır. Bu saatlerde güneşlenirken karnı korumaya veya örtmeye gerek yoktur. Gebelikte güneşin ciltte leke yapıcı etkisi daha belirgin olduğundan koruyucu krem ve nemlendirici kullanımı kesinlikle unutulmamalıdır.

Karpuz ve muz tüketimine dikkat edilmeli

Anne adayları yaz tatilinde hafif bir beslenme mönüsü ile 3 ana-3 ara öğün olacak şekilde beslenmelidir. Öğle yemekleri asla atlanmamalıdır. Salata, yaz ayları için vazgeçilmez bir besindir. İyice yıkanmalı ve sirkeli suda 5 dakika bekletip durulanmasına özen gösterilmelidir. Günlük yağsız pastörize süt ya da yoğurt tüketimi önemlidir. Protein yönünden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Günde en az 1 öğünde et, tavuk ya da balık tüketimi olmalıdır. Taze sebze meyvelerin tüketimi de bu dönemde önemlidir. Karpuz, muz gibi meyveler yüksek kalorili olduğundan tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Tatlı olarak haftada 2 kez, 1-2 top doğal sütten yapılmış dondurmalar tercih edilebilir. Yaz aylarında 2- 3 litreye yakın su tüketilmelidir. Sıvı tüketiminde şekerli ve asitli sıvılar tercih edilmemelidir. Doğru bir beslenme programı ile sağlıklı bir tatil dönemi geçirilebilir.

Leydturk.com