MS hastaları için önemli gelişme

MS hastaları için önemli gelişme

İlaç Dağıtım Merkezi, ilaç için aylarca bekleyen hastaların temin problemlerine çözüm getiriyor.

İlaç için aylarca bekleyen ya da ruhsatsız çalışan depolar aracılığı ile ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların temin problemlerine ivedilikle çözüm getiren İlaç Dağıtım Merkezi, Sağlık Bakanlığı’ndan yetki belgesi aldı. İDM, MS, kanser ve az rastlanır hastalıkların tedavisinde kullanılan ve doktor tarafından reçete edilen yurtdışı ilaçları hızla temin edip hastaya ulaştırmasının yanı sıra, kurduğu ilaç takip ve izleme sistemi ile ilaç sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçecek.

Bazı hastalıklar için doktorlar tarafından yazılan ilaçların ülkemizde bulunamıyor ya da çeşitli nedenlerle üretimi ve ithalatı yapılamıyor. Bu ilaçların temini için hasta ve hasta yakınları aylarca bekliyor veya yetkisiz kişiler/kurumlar aracılığı ile getirtilen ilaçlara binlerce lira vermek zorunda kalıyordu. Bu mağduriyetin önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı “Şahsi Tedavi için Yurtdışından İlaç Temini” hususunda mevzuat değişikliğine gitti.

Bireyin sağlığı her şeyin önünde

Yetkili Kurumlardan İlaç Dağıtım Merkezi Başkanı Ecz. Burhan İsen; MS, kanser, Wilson hastalığı, adrenal yetmezlik, doğuştan gelen metabolik ve enzim eksikliklerine bağlı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ülkemizde zor bulunduğuna dikkat çekiyor. “Hastaların bu sıkıntılarına tanıklık eden arkadaşlarımızla bu sorunu ortadan kaldırmak için global ilaç şirketleri ile özel anlaşmalar yaptık. Hedefimiz hasta ile ilacın buluşmasını mümkün olan en kısa süreye indirmek. Hatta bunun için İDM olarak risk alıyor ve bazı ilaçları stok ediyoruz. Amacımız sağlıklı bir yaşam… Bireyin sağlığını her şeyin önünde tutuyoruz. Bu amaçla dünyanın dört bir tarafındaki sağlık grupları ile sürekli temas halindeyiz.” 

Şimdiye kadar ithal ilaçların yurtdışından temini, TEB veya kayıt dışı yollardan yapılıyordu. Mevcut yapı üzerinden temin için hastalar aylarca ilaç beklemek zorunda kalıyordu. Hayati sebeplerle bekleyemeyen hastalar ise fırsatçıların kucağına itiliyor ve fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyorlardı. Sağlık Bakanlığının bu konuda yaptığı düzenlemeyle İDM yurtdışı ilaçlarının temini için yetki alarak, hastalara ilaçlarını ulaştırmaya başladı. İlk yetki alan özel ecza deposu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile Protokol imzalayarak hastaların mağduriyetini ortadan kaldırdı.

İlaç Dağıtım Merkezi’nden Kamu Yararı Çağrısı

İDM Başkanı Ecz. Burhan İsen; “Biz eczacılar hep hastanın en büyük sağlık danışmanı olduk. Söz konusu ilaçların temini ile ilgili yaşanan sıkıntıları çözmek için işbirliği yapalım. Gelin kurduğumuz modern ve dünya standartlarındaki altyapı ile hem hastaların sorunlarına hızlı çözüm üretelim hem de devletin yükünü azaltalım.”