MS hastalığının belirtileri ve tedavisi

MS hastalığının belirtileri ve tedavisi

Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, erkeklerde kadınlara oranla daha seyrek görülmesine rağmen daha ağır seyrediyor.

Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Günü olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Celal Şalçini, MS’le ilgili şu bilgileri verdi:

MS belirtileri

“Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

MS, otoimun özellikler içeren yani imunite sisteminin çalışmasındaki düzensizlikler sonucu oluşmaktadır. Beynin ve omurilikteki miyelin denilen beyin hücre kılıfın hasarlanması sonucu iletişim problemi olmaktadır. Bunun sonucunda ataklar şeklinde nörolojik problemler görülmektedir.

Erkeklerde daha seyrek ama daha ağır seyrediyor

MS genellikle genç yaşta görülmektedir. Genç erkeklerde daha seyrek görünmesine rağmen daha ağır seyretmektedir. MS tedavisi iki türlü olmaktadır. Birincisi atak olunca atak tedavisi. Ikincisi de atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak amacıyla verilen tedaviler.

MS genetik özellikleri olan hastalık!

MS genetik özellikleri de olan bir hastalık. Aile içinde de sıklığı artabiliyor.

MS tanısı almış kişiler için hayat tarzında değişiklikler öneriyoruz. Bunlardan en önemlisi vücut ısısını artıraracak faliyetlerden uzak kalması gerekiyor.”

En önemli belirti yorgunluk!

Görme bulanıklığı, çift görme, denge bozulması, duyu ve kuvvet kayıplarının da MS’in belirtilerinden bazıları olduğunu belirten Dr. Şalçini, “MS’te en ciddi olmasa da en sık görülen belirti yorgunluk. Her bir belirti ve bulgu için tedavi yaklaşımları, rehabilitatif yaklaşımlar için zamanında adım atılması çok önemli” uyarısında bulundu.

Leyditurk.com