Mutfağımızdaki doğal antibiyotikler

Mutfağımızdaki doğal antibiyotikler

Diyetisyen Kübra Bal’ın doğal antibiyotik önerileri...

Havaların soğumasıyla birlikte artan grip ve soğuk algınlığından korunmak, şikayetleri azaltmak ve daha hızlı iyileşmek mümkün. Peki ilaç kullanımına ihtiyaç kalmadan mutfağınızdaki besinlerle doğal antibiyotik alabilir miyiz? Diyetisyen Kübra Bal’ın önereceği besinler ile hem daha sağlıklı beslenebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Mutfağımızda bulunduracağımız birkaç besin ile bağışıklık sisteminizi koruyabilir, antibiyotik ilaçlar kullanmak yerine besinlerin doğal antibiyotik özelliklerinden yaralanabilirsiniz.

Kış ayları, havaların soğumasının yanısıra kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirme, toplu taşıma araçlarının kullanılması, aynı ortamda öksüren ve hapşıran kişiler aracılığıyla yayılan bakteri ve virüsleri beraberinde getiriyor.

Doğal Antibiyotik Aşkına

Bal

Sabah kahvaltıda alacağınız 1 tatlı kaşığı bal antibakteriyal ve antiviral özelliği ile bağışıklığınızı korumaya yardımcı olurken, gün içerisinde enerjinizi de arttırır.

Zencefil

Zencefilin içerisinde yer alan gingerol maddesi ağrı kesici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkidedir. İnce ince doğranmış 1 tutam zencefil, limon sıkılmış ılık suda 20 dakika bekletilip günde 2-3 kez içildiğinde boğaz ağrıları ve öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Soğan ve Sarımsak

Neredeyse tüm yemek ve çorbalara ekleyebileceğiniz soğan ve sarımsak kış aylarında sofranızdan eksik edilmemesi gereken antibiyotik ve analjezik özellikte iki besindir.

Zerdeçal

Antimikrobiyal özellikteki zerdeçal, 1 bardak kaynar suda 5 dk demlenerek günde 2-3 kez içilebilir.

Adaçayı

Antiviral özellikteki adaçayı, ağız ve boğaz iltihabı tedavisini olumlu destekler. 3-4 gram yaprak 1 bardak sıcak suda 5-10 dk demlenilip gargara yapılabilir.

Çörek otu

Bağışıklık sistemini destekleyen çörekotu, günde 1 tatlı kaşığı alınıp iyi çiğnenerek tüketilebilir.

Zencefilli Çorba Tarifi

1 yemek kaşığı tereyağında, 1 soğan ve 2 diş sarımsakla hafif kavrulur. Üzerine doğranmış 1 havuç ve 1 küçük kereviz eklenir. 5 bardak sıcak su ile kaynamaya bırakılır. 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal, tuz vekarabiber eklenerek pişirilir. Blenderdan geçirilip, kereviz yapraklarıyla süslenerek servis edilir.

Leyditurk.com