Mutfakta hijyen nasıl sağlanmalı

Mutfakta hijyen nasıl sağlanmalı

Gıdalarda yeterli hijyen sağlanmaması 200'den fazla hastalığa yol açıyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, güvenilir gıda için, temizliğe önem verilmesi, pişmiş ve çiğ gıdaların ayrılması, gıdaların iyice pişirilmesi, güvenli ısıda saklanması, temiz su ve malzeme kullanılması uyarısında bulundu.

Esenler Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile Türk Kadınlar Konseyi Derneği'nce düzenlenen ''Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda'' seminerinde konuşan Prof. Dr. Çiftçioğlu, gıdaların 200'den fazla hastalığa neden olduğunu belirtti. Çiftçioğlu, bu hastalıkların birçoğunun nedeninin tespit edilemediğini, yalnızca tedavi edildiğini kaydetti.

Çiftçioğlu, bakterilerin zararlı olduğu fikrinin yanlış olduğunu vurgulayarak, ''Önemli olan bakterilerin sayısı. Bakteri sayısı artmadan önce önlem almak gerekir. Güvenilir gıda için, temizliğe önem verin, pişmiş ve çiğ gıdaları ayırın, gıdaları iyice pişirin ve güvenli ısılarda saklayın, temiz su ve malzeme kullanın'' değerlendirmesinde bulundu.

''GIDALAR DOĞRU MUHAFAZA EDİLEMİYOR''

İÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arun da gıdaların doğru muhafaza edilemediğini belirtti. Arun, gıda zehirlenmelerinin büyük bir bölümünün mikroorganizmalardan kaynaklandığını, gıdaların tam anlamıyla mikroptan arınmadığını ve mikrobun bazı yiyecekler için de gerekli olduğunu ifade etti.

Gıda zehirlenmelerinden herkesin aynı ölçüde etkilenmediğini vurgulayan Arun, çocukların, 55 yaş üstü kişilerin, hamilelerin ve kişisel duyarlılığı olanların gıda zehirlenmesinden daha fazla etkilendiğini anlattı.

Arun, gıdalar için çok sayıda kimyasal tehlikenin bulunduğuna işaret ederek, insanların bu kimyasal ürünlerin zararlarından hemen olmasa da uzun vadede olumsuz yönde etkilendiğini ve bu maddelerin zaman içinde kanser hastalığına sebep olduğunu öne sürdü.

Mutfakta kullanılan bez ve süngerlerin ıslak kalması nedeniyle içinde mikroorganizma barındırdığını aktaran Arun, kadınlara çabuk kuruyan mikro fiber bez kullanmalarını önerdi. Doç. Dr. Arun, temizlik ve hijyen kavramlarının farklı olduğunu vurgulayarak, ''Temizlik, kaba kiri ortamdan uzaklaştırmaktır ve mikropları öldürmez. Hijyen ise mikropları öldüren bir yöntemdir'' dedi.

Hijyenin temel şartlarından olan el temizliği hakkında da bilgi veren Arun, ''Eller uygun sürede ve sıklıkta yıkanmalı. Eller yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı. El ıslaksa mikroorganizmalar daha kısa sürede ürer. Kurulama açısından kağıt havlu hijyeniktir'' ifadelerini kullandı.

AA