Neden kilo veremiyorsunuz? İşte yanıtı...

Neden kilo veremiyorsunuz? İşte yanıtı...

Farkında olmadan diyetinizi sabote ediyor olabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, kilo kaybından sizi neyin alıkoyduğunu ve kilo verme düzeninin tekrar yerine oturmasını öğrenebileceğiniz diyet hatalarını sıraladı...

Yeteri Kadar Egzersiz Yapmıyorsunuz

Birçok kişi egzersiz yaptığında ne kadar yağ kaybettiği konusunda her zaman abartılı hisseder. Kalori yakımını birçok faktör belirler, örneğin egzersizin süresi ve yoğunluğu, farklı yoğunluk seçenekleri ve egzersizin türü. Koşmak, yürümek ve aerobik gibi belirli bir ağırlığı taşıyan egzersizler, vücudun daha fazla çalışmasını gerektirdiğinden daha fazla kalori yakmanıza yol açar. Ama bisiklet ve yüzme gibi ağırlık taşımayan egzersizler, kaslarda fazla yerçekimsel gerilme olmadığı için daha az kalori yakan egzersizlerdir. Gerçekten egzersizinizi takip edip izlemenin en iyi yolu bir günlük tutmak veya gerçek süre ve yoğunluğu hatta yoğunluğu ne şekilde artırabileceğinizi görebilmek için bir kalp monitörü kullanmaktır.

Yeterli Uyku Almıyorsunuz

Birçok çalışma sonrasında uyku eksikliği daha fazla yeme ve kilo alımıyla bağlantılı bulunuyor. Mayo Klinik bir araştırma sonucunda yorgun insanların günde ortalama 500 kalori daha fazla yediği ortaya çıktı. Gece ve uyku dönemlerinde salgılanan birçok düzenleyici hormon bulunmaktadır. "Uyku eksikliği muhtemelen hormon salınımının doğru dizilişini etkileyebilir." Eğer gece yarısı televizyon izlemesi atıştırması veya arkadaşlarla parti yaptıysanız, geç kalkmak size ekstra kalorilerle geri dönebilir.

Çok Fazla Streslisiniz

Şikago Rush Ünviersitesi Tıp Bölümünde yapılan bir araştırmada, özellikle orta yaşlı kadınlarda stresin kilo alımına neden olduğu bulunmuştur.

Sürekli değişken bir uyku düzeni ve yağ koruma arasında bir bağlantı olduğu görünüyor (ki ikisi de hormonlarla ilgilidir) Ama aynı zamanda çoğu kadın duygularını yiyeceklerle yöneterek, düşüncesizce yemek yer çünkü yemekler çok kolay ulaşılabilir ve çabuk rahatlatıcı özellikleri vardır. Ve ne yazık ki kalori almak için de en kolay yoldur.

Öğünlerinizi Atlıyorsunuz

Öğün atlama günün ilerleyen saatlerinde yiyecek isteklerini ve aşırı yemelere yol açabilir. Sizde o sırada hangi yiyecek uygunsa onu daha fazla yiyerek kaçırdığınız kalorileri fazlasıyla alarak telefi edersiniz.

Vanderbilt Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, 72 saat boyunca sürekli olarak bir şey yemediğiniz takdirde, vücut kalori yakma yetkilerini kapatıyor ve yağ depolamaya başlıyor.

Klinik çalışmalarda bir haftadan sonra sağlıklı kadınlarda %16 oranında istirahat halinde bulunan enerji tüketimini kaybettikleri görüldü ki bu da yağ depolanmasının arttığını ve metabolizmanın yavaşlamaya başladığını gösterir.

Çok Fazla Kalori Alıyorsunuz

Porsiyonları küçülterek daha az kalori alabileceğinizi düşünebilirsiniz fakat yediğiniz şeyin içindeki gerçek kalori miktarının farkında olmayabilirsiniz.

Benim size önerilerim: ölçme aletleri ve gıda ölçekleri kullanın, porsiyon boylarını tahmin edebilmek için görsel ipuçları öğrenin.

Örneğin, 85 gram protein bir iskambil destesi veya not defteri boyutundadır, bir fincan pirinç veya makarna beysbol topuna benzer ve 28 gram peynir iki adet oyun zarı gibi görünür. Gün boyunca tüketilen total miktarların gerçekten farkında olmak için yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi yazdığınız bir yiyecek günlüğü tutun.

Çok Fazla Kalori İçiyorsunuz

Çoğu zaman insanlar içeceklerin aldığınız kalorilere önemli miktarda katkıda bulunduğunu göz ardı ederler. Bu 330 gramlık porsiyonların içindeki kalori miktarlarını göz önünde bulundurun: normal soda;150 ile 200 arası, şeker ilavesiz meyve suyu; 180 veya fazlası, tatlı çay; 150 kadar ve birçok sporcu içeceği; 100 ve üzeri. Bir hafta boyunca günde 3 porsiyon içeceğiniz içecekler 3500 kalori olarak hesabınıza yazılır, ya da bir haftada kaybetmiş olabileceğiniz 1 kiloyu kaybetmezsiniz. Tüm bu kalorili içecekler yerine suyu tercih ederseniz, çok fazla kaloriden kurtulup, kilonuzun azaldığını görmeye başlayacaksınız.

Diyet ve Egzersiz Konusunda Çok Dikkatsizsiniz

Salata barına gidip tabağınızı sebzelerle dolduruyorsunuz fakat sonra zengin ve lezzetli görünen salata soslarını ekliyorsanız tabağınızı yüzlerce kalori ile dolduruyorsunuz demektir. Üç mil yürüyerek 300 kalori yakıyor fakat sonrasında aynı sayıda kaloriye sahip olan muffin'i yiyerek egzersizin bütün efektlerini yok ediyorsunuz. Kalori yakmayı maksimize edecek ve kilo kontrolünü sağlayan kalori açıklarını doldurabilecek sağlıklı, kalori kontrollü bir yemek ve egzersiz planına ihtiyacınız vardır. Egzersiz yaptığınız için kaloriler konusunda veya daha az kalori aldığınızı düşündüğünüz için egzersiz yapma konusunda umursamaz olmayın.

Hafta Sonları Kendinizi Bırakıyorsunuz

Hafta sonu kaçamakları hızlı bir şekilde kilonuza eklenir. Akşam yemeğinden önce yenen atıştırmalıklar, ekstra yiyecekler, tatlı ve alkollü içecekler günlük kalori alımınızı bir kaç yüz kadar artıracaktır. Aslında sorun, hafta sonu ne yendiyse, yenilen yiyeceklerin bütün hafta boyunca bir etkiye sahip olmasıdır. Bir gün boyunca toplamda 1300 kalori alıp kilo kaybederek günü kapatmaktansa, ortalama olarak 1600 kaloriye yaklaşarak, verilebileceğiniz kilonun önüne bir engel koyuyorsunuz Bir çözüm, hafta sonu boyunca bu kaçamakları diyetinizdeki kalori sınırları içerisinde yapmaktır.

Kilo Verme Konusunda Sabırsızsınız

Kilo vermede sonuçları görmek için zamana ihtiyacımız vardır, vücut kendi şeklini değiştirmek için yağ depolarına erişir onları enerjiye dönüştürür ve yağsız bir vücut dokusu oluşturmak için yeniden şekillendirir. Unutmayın ki, kilonuzun 500 gramı 3500 kalori ile eşdeğerdir. Eğer kilonuzu korumak için günlük 2500 kaloriye almak yeterliyse, bir hafta içinde 500 gr vermek istiyorsanız, bunun için günde 2000 kalori almanız ve 30 dakika egzersiz yapmanız gerekmektedir. Kulağa çok fazla efor sarf eceksiniz gibi geliyor olabilir, ki gerçekten de öyle. Diyet planlarına kendinizi inandırmanız çok zordur fakat inanmalısınız.

Tıbbi bir Durumunuz Olabilir

Hareketliliğin azalması ve daha az aktiviteye neden olan herhangi bir durum sonucunda kilo vermek büyük bir sıkıntı ve soruna yol açar çünkü egzersiz kısıtlıdır ve evde oturarak boş vakitleri doldurmak için sürekli birşeyler atıştırırsınız. Steroidler, bazı psikiyatrik ilaçlar, insülin ve bazı beta blokerler gibi ilaçlar kilo kontrolünü sağlamak konusunda zorluklara yol açar ve genelde bu sorunlar kilo alınarak son bulur. Rehabilitasyon aktivitesi, ilaçların düzünlenmesi veya bir diyetisyen ile birlikte özel bir diyet programı planlamak gibi konularda doktorunuza danışın

Ayar Noktası*

Kilo vermede ayar noktasına gelmek sık karşılaşılan bir durumdur, fakat şunu bilmelisiniz ki bunun tamamen kilo ile alakası yoktur.

Sadece belirli bir ölçeğe bakarak belirgin olmayan olumlu fizyolojik değişiklikler yaşıyor olabilirsiniz; Eğer yağ dokusu kaybediyorsanız, aynı zamanda daha fazla yağsız vücut dokusu elde ediyor ve daha da zayıflıyor olabilirsiniz. Fakat metabolik hızınızın artmaya başladığı andan itibaren bu süre zarfında kilo vermeye devam edeceğinizi bilmelisiniz. Ayar noktasına geldiğinizde görünen şeyler düzensizlik veya vücudunuzun fazla su tutması gibi diğer faktörlerle bağlantılı olabilir.

*Ayar Noktası: alınan enerji ile verilen enerjinin aynı olması durumu. Örneğin bir kişi günlük beslenmesiyle 1500 kalori alırken 1500 kalori yakıyorsa, aldığı enerji ve verdiği enerji eşitlendiğinden, kilo veremez. Çünkü bir kilo 7700 kalori karşılığıdır. Bu günlük beslenmemizi azaltarak ve fiziksel aktivitemizi artırarak sağlanır. Ayar noktasını atlayabilmenin tek çaresi verilen sağlıklı beslenme programını o noktada ekstra 100 ila 200 kalori düşürmek ve yapılan aktiviteyi de haftalık rutinin %25 üzerine çıkarmaktır.

Daha Fazla Kilo Vermeye İhtiyacınız Olmayabilir

Vücudunuz size, kilonuza ve boyunuza göre ideal kiloda olduğunuzu anlatmaya çalışıyor olabilir.

Kilo verme sürecindeki her türlü fazla girişim, kas kaybı ve metabolizma yavaşlamasına yol açar çünkü, daha düşük bir ağırlık elde etmek ve bunu korumak son derece sınırlayıcı bir beslenme planıyla elde edilebilir.

Bunu yaparken hala sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi kontrol altında tutmak istiyorsanız, neden kilo vermek istiyorum sorusunu kendinize yöneltin, daha fazla kilo verme konusunda sizi ne etkiliyor olabilir ya da bu etkileşim ne kadar sağlıklı ve sizin için uygundur?