Neden uyurken horluyoruz?

Neden uyurken horluyoruz?

Horlarken çıkardığınız sesler artık rahatsızlık derecesine geldiyse çözümü sandığınız kadar da zor değildir.

Halk dilinde horlama olarak bilinen uyku apnesi hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Eğer gece iyi uyuyamadığınızı düşünüyorsanız, sabahları yorgun uyanıyorsanız, herkes horlamanızdan şikayet ediyorsa, belki de sorununuzun çok kolay bir çözümü vardır. Uyku Apnesi'nin çok sinsi bir rahatsızlık olduğuna dikkat çeken Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı:

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, Uyku Apnesinin uyku sırasında nefes almanın duraksaması ile karakterize ciddi ve sık görülen bir uyku bozukluğu olduğunu belirterek "Çoğunlukla horlama ile birlikte görülür ancak her horlayan kişide uyku apnesi vardır denilemez" dedi. Uyku Apnesi'nin genellikle erkekleri etkilediğini ve her yaşta görülebildiğini belirten Yalçın, " Fakat, 40 yaşın üzerinde iseniz, kilonuz fazla ise bademcikleriniz büyük, diliniz büyük ama çeneleriniz küçükse, ailenizde Uyku Apnesi  varsa, burun yollarında, allerji, septum eğriliğine bağlı tıkanıklık varsa; daha fazla risk altındasınız demektir" şeklinde konuştu.

İki farklı şekilde görülür;

Yalçın, Uyku Apnesi'nin iki farklı şekilde görüldüğünü belirterek şöyle devam etti: "Tıkanıklığa bağlı olarak oluşan apnede, boğazın gerisinde yumuşak dokuda daralma olur. Obezite (aşırı şişman olma durumu) sorunun artmasına sebep olur. Diğer bir tipi, merkezi uyku apnesi olarak adlandırılır. Solunum yolu tıkalı değildir. Beyin solunum yapan kaslara doğru iletiyi verememektedir. Bu tip apne, kalp hastalıkları, beyin tümörü gibi ciddi hastalıklarda görülür.

Tedavi edilmezse ne olur?

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın Uyku Apnesi'nin tedavi edilmezse ne olacağını ise şöyle aktardı: "Yüksek tansiyona sebep olabilir. Kalp yetmezliği, kalp krizini tetikleyebilir, inme, Şeker hastalığı, Depresyon, ADHD (hiperaktivite) belirtilerinde artış."

Nelere dikkat etmeliyiz?

Yalçın Uyku Apnesi olan kişilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle sıraladı:

"Uyku sırasındaki pozisyonumuzu düzeltmekten başlayabiliriz. Uyku apnesi olan kişilerin, sırtüstü ve dümdüz şekilde yatmamaya özen göstermeleri gerekiyor. Uyku sırasında sürekli pozitif hava desteği sağlayan cihazlardan kullanmak (CPAP), Ağız içine yerleştirilen apareyler aracılığıyla, solunum yollarındaki sıkışma engellenebiliyor. Bu aygıtlar vasıtasıyla alt çene önde konumlandırılıyor. Yapılan çalışmalar orta şiddetteki apnenin, ağız içine yerleştirilen bu tip aygıtlarla düzeldiğini göstermektedir. Ameliyat. Diğer yöntemler işe yaramadığında başvurulabilir."