Nezle ilaçları sağlığı tehdit ediyor

Nezle ilaçları sağlığı tehdit ediyor

Kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları bir çok hastalığa neden oluyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş soğuk havanın kalp hastalarının ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya gelmesini tetikleyebileceği uyarasında bulundu.

Dr. Karadaş "Soğuk havalarda kalp hastalarının başka ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasının birkaç nedeni var. Kışın yaygın olarak görülen nezle, grip, zatürre gibi hastalıkların kalp hastalarında daha ağır seyretmesi nedenlerin başında geliyor" dedi.

SOĞUKTA KALBİN YÜKÜ ARTIYOR

Özellikle soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalbin daha ağır bir yük altına girdiğini belirten Dr.Filiz Karadaş, "Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm ve ardından kalp krizi gelebilir. Bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri ve soğuktan korunmaları gerekmektedir. Her yıl binlerce insan soğuk havalarda gribe yakalanır. Grip nedeniyle ülkemizde her yıl 9 bin insanın öldüğü ve yine 50 bin kişinin hastaneye yatırılarak tedavi edildiği tahmin ediliyor.

İLAÇ KULLANIRKEN DÜŞÜNÜN

Grip nedeniyle olan ölümlerin çoğu, akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyon tabir ettiğimiz ikincil etkileri sonucu olur. Örneğin kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan ve bünyesi zayıflamış olan hasta, soğuk havanın tetiklediği bir enfeksiyon sonucunda normal insanların daha rahat iyileştiği durumda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir" diyerek şöyle devam etti:
"Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlardan bazıları yüksek tansiyona, ritim problemlerine ve hatta kalp krizine yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritim sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarımıza tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip ilaçları kesinlikle tavsiye etmiyorum."

DHA