Obezite akciğer hastalıklarını arttırıyor!

Obezite akciğer hastalıklarını arttırıyor!

Prof. Dr. Oya İtil obezitenin akciğer hastalıkları üzerindeki etkisini anlatıyor.

Obezite, beden kitlesinin sağlıklı erkeklerde %15 - 20'sini, sağlıklı kadınlarda %25 - 30'unu oluşturan yağ dokusunun artışı ile karakterizedir. Obeziteyi saptamak için ağırlık/boy oranından veya çok daha yaygın kullanımı ile beden - kitle indeksinden (BKİ) yararlanılır. BKİ, ağırlık/boy2 (kg/m2) ile hesaplanır ve sağlıklı kadınlarda 19 - 24 kg/m2, sağlıklı erkeklerde 20 - 25 kg/m2 arasındadır. BKİ > 27 kg/m2 olduğunda obeziteden söz edilir.

Obezite akciğer fonksiyonlarını azaltır!

Obezite akciğerlerimizi olumsuz yönde etkileyerek, solunum kas kuvveti ve diğer akciğer fonksiyonlarımızı azaltır. Eforla olan nefes darlığı sık bildirilen bir yakınmadır. Obez kişiler özellikle ameliyat öncesi ve sonrasında akciğer komplikasyonları ile karşılaşabilirler.

Obezite aynı zamanda obstruktif uyku apne sendromuna (OSAS) en sık neden olan faktörlerden biridir. Uyku kliniklerinde değerlendirilen OSAS'ı olan hastaların %60 - 90'ında beden kitle indeksi 28 kg/m2'den fazla olan obezite mevcuttur. Tüm vücuttaki toplam yağ miktarına kıyasla gövdenin üst kısmında toplanan yağ miktarı OSAS için çok daha önemlidir. Birçok çalışma kilo kaybı ile OSAS'ın genellikle gerilediğini göstermiştir.

Obezite hipoventilasyon sendromu (OHS):

Obezite, oksijen azlığı, hiperkapni dediğimiz arter kanında CO2 fazlalığı, nefes darlığı, uykululuk ve sağ kalp yetmezliği ile karakterli bir hastalıktır. 1956'da Burwell ve arkadaşları bu hastalar Charles Dickens 'ın eseri The Pickwick Papers'daki Joe karakterine benzedikleri için pickwickian sendromu terimini kullanmışlardır. Son birkaç yıldır tedavi seçenekleri arttığı için OHS'lu hastaların erken tanı alması önemlidir. OSAS’la birlikteliği sıktır.