Onları bu yiyeceklerle okula gönderin

Onları bu yiyeceklerle okula gönderin

Sağlık Bakanlığı, öğrenciler için örnek mönüler hazırladı.

Obeziteyle mücadele için kantinlerde düzenlemeye giden Sağlık Bakanlığı, okullara gönderilmek üzere beslenme çantası mönüsü hazırladı.

Pazartesi mönüsü: Börek veya poğaça, ayran, meyve.

Salı mönüsü: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 adet zeytin, meyve suyu.

Çarşamba mönüsü: Peynirli tost veya sandviç, ayran, çiğ sebze.

Perşembe mönüsü: Kek (tercihen meyveli), süt, meyve.

Cuma mönüsü: 1 kibrit kutusu peynir, 5 adet zeytin, ekmek, süt ve çiğ sebze...

Okullarda obezitenin önlenmesi için yapılan projelere rağmen her yıl bin 700 çocuğun obez olması Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kantinlerde satılacak yiyecekler konusunda düzenlemeye giden bakanlık, okullara gönderilmek üzere öğrenciler için beslenme çantası mönüsü hazırladı. Çantada 5 gün için çocukların yiyeceği ürünleri tek tek tespit eden bakanlık, annelerin dikkat etmesi gereken kuralları da belirledi. Bakanlığın hazırladığı beslenme çantası mönüsünde annelere önerilerde de bulunuldu. Her güne ayrı hazırlanan mönülerde yiyecekler arasında uyum olması konusunda uyarılar yapıldı. Özellikle sulu yemeklerin hepsinin kırmızı renkte olmaması gerektiği belirtilirken, annelere sık sık meyveli kek yapmaları tavsiye edildi. Hazırlanan beslenme çantasında yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunun hazır olması istendi. Bu dört temel besin grubu ise süt ve ürünleri, et yumurta, kurubaklagiller, sebze meyve ve ekmek tahıl grubu olarak belirlendi. Kuru gıdalar ve içecek seçimi konusunda tavsiyelere yer verildi.

SANDVİÇ YANINA SEBZE

Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış taze sebze ve meyveler bulunması gerektiği ifade edildi. Bunların yanında beslenme çantasında fındık veya ceviz bulunmasının da çocuğun beslenmesini enerji, protein ve mineraller açısından destekleyeceği anlatıldı.

Habertürk/ Lütfi Erdoğan