Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik atak; aniden, ortada herhangi bir sebep yokken başlar. Her yerde ortaya çıkabilir.

Kişiler ani bir çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, dizlerinin bağı çözülmesi gibi şikayetler tarif ederler. Bunun neticesinde de bayılmaktan korkarlar, ölüm korkusu olabilir. Kendi bedenleri üstünde kontrolü kaybetmekten çekinirler. Panik atak yaşayan bireyler, "bunu kimse anlayamaz"diye ifade ederler; hatta bazı kişiler "üzerimden kamyon geçmiş gibi oldu" şeklinde anlatırlar.

Aslında birçok insan panik atak geçirme riskiyle karşı karşıyadır! Özellikle;
- Yoğun stres altında bulunan kişiler,
- Günlük yaşantılarında stresle baş etmekte zorlanan bireyler,
- Aceleci insanlar,
- Bir an önce her işin çok iyi bir şekilde yapılmasını isteyen kişiler,
- Günlük iş, ev ve aile yaşantısında yoğun stresler yaşayan bireyler daha fazla risk altındadırlar. Bunun yanında çeşitli fiziksel hastalıklar da bu riskleri artırır.

Panik atak sırasında kişi, kalp çarpıntısı olduğu için "kalp krizi geçiriyorum" diye düşünebilir; hatta öyle olduğuna inanır. Başında uyuşma hissi ve baş ağrısı olan kimse "tansiyonum yükseldi, felç olacağım" diye düşünür. Çok ağır bir atak geçiren kişi, bayılma ve ölüm korkuları olduğu için bir an önce yardım almak ister ve hastaneye gider. Zaman içerisinde eve tansiyon aletleri alınır. Sürekli irtibat halinde aile doktorları olur, panik atak geldi ya da gelecek diye korktukları için yardım alma ihtiyacı duyarlar. Zamanla bu korkudan dolayı hastalar yalnız başlarına dahi sokağa çıkamazlar.

Herhangi bir acil duruma karşı hastane bahçesinde oturan hastalar bile vardır. Çünkü uzaktan hastane belirdiği anda bazı kişilerin panik atakları geçer. Doktor bir şey söylemeden dahi geçen panik ataklar olabilir. Tıpta agorafobi denen meydan ya da açık alan korkusu panik atak ile beraber çok sık görülmektedir. Hastalar kalabalık yerlerde bulunmaktan korkarlar. Yalnız başlarına sokağa çıkmaktan, hatta evde yalnız kalmaktan bile çekinebilirler.

Hastalık aniden başlar, ataklar halindedir. Süresi birkaç dakika ile bir saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında çeşitli yakınmalar olabilir. 

Bu belirtiler;
- Baş dönmesi,
- Çarpıntı,
- Başta uyuşma hissi,
- Dizlerin bağı çözülmesi,
- Çeşitli uyuşmalar ile
- Bayılma, ölüm, delirme ve kontrolü kaybetme korkusu gibi bedensel şikayetlerdir.

Yukarıdaki belirtilerden dört tanesinin beraber olduğu ataklar "panik atak" olarak adlandırılır.

Kişi eğer panik atak gelecek diye korkmaya başlarsa; yani buna eşlik eden, korkulan bir korku ortaya çıkarsa, tedavi edilmesi gereken bir panik hastalıktan söz edilebilir.