Rahim ağzı kanserinde smear testi ile erken tanı

Rahim ağzı kanserinde smear testi ile erken tanı

Meme ve Akciğer kanserinden sonra en ölümcül kanser...

Özel Adana Avrupa Hospital Kadın Doğum Uzm. Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan rahim ağzı kanserinin, rahim ağzı hücrelerinin anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlaması sonucunda oluşan önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti. Ayrıca Ercan  rahim ağzı kanserinin Smear testi sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavisi mümkün olduğunu,  meme ve akciğer kanserinden sonra dünyada en çok ölümün yaşandığı kanser türü olduğunu söyledi.

Rahim Ağzı Kanseri nedeninin %95’inden fazlasının insan papilloma (HPV) virüsü olduğunu belirten Ercan, “Kanser vakalarının az bir kısmında da HSV (genital uçuk) suçlanmaktadır ve virüs normal bir rahim ağzı hücresinin içine girerek hücrenin yapısını değiştirip, onun kontrolsüz biçimde çoğalmasına neden olabilir” dedi.

Uygun zamanda yapılması önemli

Smear testinin son derece basit ve ağrısız bir yöntem olduğunu belirten Ercan, işlemin ortalama 30 saniye sürdüğünü ve jinekolojik muayene esnasında yapılabildiğini vurguladı. Ercan, “Pap smear testi için en uygun zaman adet bitiminden sonraki 3-10 gün arasıdır. Testten 3 gün öncesinden itibaren, vajinal duş ya da herhangi bir vajinal uygulama(ilaç, fitil v.s) yapılmamış ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması daha çok tercih edilen durumlardır. Yoğun akıntı veya azda olsa kanaması olan kadınlara smear testi yapılmadığını”  belirtti.

Aşı ile korunabilirsiniz

Son  olarak kadınları rahim ağzı kanserine aşı ile korunabileceklerini belirten Ercan, “Cervarix aşısı sadece rahim ağzı kanseri yapan tip 16-18’e karşı koruyucu olarak hazırlanmışken, Gardasil ise HPV tip 6-11-16-18 için hazırlanarak, rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital organlarda görülen siğillere karşı da koruma sağladığını” söyledi.