Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Bayanları etkileyen ve sıklıkla görülen kanser çeşitlerinden bir taneside “rahim ağzı” kanseri...

Rahim ağzında bulunan hücrelerin normalin dışında gelişmesi ve çoğalması ile birlikte ortaya çıkabilen bu kanser çeşiti, arkası alınamayacak sonuçları peşin sıra getirdiğinden dolayı, erken tanı ve teşhis bu kanser çeşiti için çok önemlidir.

Rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri de bu şekilde rahim ağzındaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucunda meydana gelir. Her kanser türü gibi rahim ağzı kanseri yaşamı doğrudan tehdit eden kanser türlerindendir.

İstemsizce ve kontrolsüzce çoğalan rahim ağzı hücreleri için erken tanı ve tedavi her hastalıktaki gibi çok önemli bir yere sahiptir. Eğer erken tanı ile farkedilemez ise tedavi için geç kalınıp rahmin alınması gerekebilir. Bu da hasta olan bayanımızın doğurganlığını elinden almak demektir.

Bazı durumlarda tedavi edilse dahi bayanın doğurganlığını son bulabilir.

Belirtileri nelerdir ?

Çoğu durumda hastalığın en son safhalarına kadar herhangi bir belirti vermeyen rahim ağzı kanseri genellikle hastalık aşamasında,

- Kasık ağrılarına sebep olur
- Cinsel ilişki sonrası kanama meydana getirebilir.
- Adet dışı anormal vajinal kanamalara sebep olabilir.
- Vajinal akıntıların düzenini ve sıklığında değişiklikler gösterebilir anormal boyutlara taşıyabilir.

Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıldır ?

Hastalığa yakalanan bayanın sağlık durumu, yaşı, hastalığın safhası gibi önemli etkenler göz önünde bulunarak tedavi şekli seçilmektedir. Tedavi şekli hemen hemen her kanser türünde ki gibi kemoterapi ile başlar ancak hastalık yayılma safhasında ise cerrahi müdahale ile hastalık bitirilebilmektedir.

Neden oluşur ?

HPV denilen virüsün birkaç tipinden olduğu saptansa da genel olarak bir sebep, sonuç hala belirgin olarak saptanamamıştır. Rahim ağzı kanseri HPV denilen bu virüsün belirli versiyonlarından oluşmakta ve sağlığı hatta yaşamı tehdit edici bir hal alabilmektedir. HPV denilen bu virüsün pek çok çeşidi vardır ve genellikle vajinal siğil hastalıklarına sebep olan virüstür. Rahim ağzı kanseri hemen hemen her bayan için tehlikeli bir hastalık olabilmektedir. Dünya üzerinde meme kanserinden sonra kadınlar üzerinde sık görülen 2. Kanser çeşididir. Bu sebeple vajinal muayenelerinizi aksatmamamız ve sürekli bu hususa dikkat etmeniz önemle tavsiye edilir.