Ramazanda hurmaya dikkat !

Ramazanda hurmaya dikkat !

Ramazanın vazgeçilmezi hurma, diş için büyük tehlike...

11 ayın sultanı Ramazan evlerimizi şenlendirirken bir çok güzel geleneği de beraberinde getiriyor. Ramazanın vazgeçilmez yiyeceklerinden biri hurma, oruç açarken tercih edilse de, tadından vazgeçemeyenler hurmayı ilerleyen saatlerde de bol bol tüketiyor.

Ancak uzmanlar, bu lezzetli meyveyle ilgili önemli bir uyarıda bulunuyorlar. Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, hurmanın diş için en tehlikeli besinlerden biri olduğuna işaret ederek, “Hurma çok yapışkan ve şekerli bir besin. O nedenle diş çürüğü oluşumunda çok etkili. Hurma yedikten sonra, mutlaka dişimizi fırçalamalıyız” dedi.

Ramazan ve diş sağlığına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, Ramazanda oruç nedeniyle su kaybı meydana geleceği için tükürük oranı, akış hızı ve kalitesinde düşme meydana geldiğini anımsatarak Yücel, dişin fırçalanmaması durumunda, “şeker yedikten sonra diş fırçalamadan uyunmuş” gibi çürük oluşum hızının artacağını vurguladı. “Normalde 6 ayda oluşabilecek çürük ramazan ayında bir ay içerisinde bile oluşabilir. Var olan çürükler artar, yeni çürük oluşumu meydana gelir” diyen Doç. Dr. Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sahurda insanlar özellikle karbonhidratlı yiyecekler yiyorlar. Çürük oluşumunda karbonhidrat çok önemli bir etken çünkü şeker oranı fazla, ette de şeker var ama ekmek kadar değil.”

İftardan sonra fırçalamayı ihmal etmeyin

Günde iki kez, iftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerimizi fırçalamamız gerektiğine işaret eden Ali Çağın Yücel, “İftardan sonra, gıda alınmaya devam edildiği için diş fırçalanmayabiliyor. Ancak dişlerinizi korumak için, gıda almaya devam edecek olsanız dahi, dişlerinizi fırçalayın. Yemek yedikten hemen sonra plak oluşumu ve diş hassasiyeti artacağı için dişlerinizi 30 dakika sonra fırçalayın. İftar yaptıktan sonra, arada 1 saat mola verdiğiniz zaman yarım saat bekleyip dişlerinizi fırçalayın, yarım saat sonra gıda almaya başlayabilirsiniz” diye konuştu.

Ağız kuruluğu çok etkili

Ramazanda ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin ağız kuruluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle gece ağzı açık uyuyanlarda bu çok daha belirgindir. Ağız kuruduğu zaman, dişler tükürüğün koruyucu etkisinden yararlanamaz, o nedenle, su yutmamak kaydıyla, ağızlarını suyla çalkalayıp tükürebilirler. Ramazandaki en önemli sorunlardan biri de ağız kokusu. Hem mide boş, hem yediğimiz yiyeceklere bağlı olarak bir koku vardır, hem de ağız da kuruduğu için koku iki kat artar. Bunu engellemenin yolu da, gün içinde su yutmadan diş macunsuz dişi fırçalamak ve ağız çalkalamak.”


Leyditurk.com