Regl dönemi ile ilgili merak ettikleriniz

Regl dönemi ile ilgili merak ettikleriniz

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Sözen en çok merak edilen konular hakkında bilgi verdi...

Regl döneminde spor yapılır mı?
Regl dönemindeyken her tür spor yapılabilir. Regl döneminde yapılan fiziksel egzersizler ağrıyı dindirebiliyor ve hatta bazen egzersiz rahmin ağrılı kasılmalarını bile rahatlatıyor. Bu nedenle regl döneminde spor yapmak sakıncalı değildir.

Regl döneminde yüzülür mü?
Regl dönemlerinde denize girmenin sakıncalı olduğuna dair yaygın inancın tıbbi bir temeli bulunmamaktadır. Regliyken denize girmek mümkündür. Yüzmek reglinin bitmesine, kanın pıhtılaşmasına ya da karnının ağrımasına neden olmaz. Ayrıca, bu dönemde tampon kullanarak mayonun lekelenmesini de engelleyebilirsin.

Tamponlar regl kanamasını engeller mi?
Tampon kullanımındaki en büyük korku, tamponun regl kanamasını engelleme ihtimalidir. Ancak, bu korku yersizdir çünkü tamponlar sünger gibidir ve sadece sıvıyı emer. Tampon dolduğunda, sıvı tamponu geçerek vajinadan dışarı akar. Doğru yerleştirilmiş tampon kanamayı engellemediği gibi sızıntıya da olanak vermez.

Genç kızlar, bakireler tampon kullanabilir mi?
İlk regl kanamasında bile tampon kullanabilirsiniz. Vajina deliğini kaplayan doğal deri tabakası olan kızlık zarında kanamanın başlamasıyla birlikte doğal bir delik açılır ve sıvı bu delikten dışarı çıkar. İlk regl döneminde, kızlık zarı yumuşak ve esnek olduğundan, ona zarar vermeden, hafif kanamalı günler için tasarlanmış mini veya normal boy tampon kullanılabilir. Bakireysen, ilk tamponunu kullanmadan jinekoloğuna danışman, tamponu nasıl kullanacağın konusunda ondan da bilgi alman faydalı olur.

Regl dönemi ağrıları psikolojik midir?
Regl dönemi ağrıları, psikolojik değil; tamamen fizyolojiktir. Rahmin kasılmasına neden olan biyokimyasal maddeler ağrıya neden olur. Bunların salınımını önleyen ağrı kesiciler, regl ağrısı için çok etkilidir. Bunların yanı sıra, doktor kontrolünde kullanıldığında doğum kontrol hapları da regl ağrısının önlenmesinde yararlı ilaçlardır. Regl sancılarının bir kısmı çok sık görülen jinekolojik bir rahatsızlık olan endometriozise (çikolata kistine) bağlıdır. Bu durumda, endometriozise yönelik bir tedavi yapmak gerekir.

Regl sancıları doğum yaptıktan sonra geçer mi?
Bir kısım kadında gebelikte ve emzirme sırasında değişen hormon profili nedeniyle, regl sancıları gebelikten hemen sonraki dönemde azalma gösterebilir. Gebelik ve çocuk sayısı arttıkça, regl sancılarının azalma olasılığı artar. Ancak, endometriozise (çikolata kisti) bağlı regl ağrıları olan kadınlarda, bir süre sonra regl ağrıları yine eski düzeyine çıkabilir. Bu durumda, endometriozis hastalığının tanısı için laparoskopik muayeneye ihtiyaç duyulabilir.

Regl döneminde hamile kalınır mı?
Genel olarak yumurtlama zamanı, reglin birinci gününden itibaren 10-18 gün sonradır. Ancak, ender de olsa, daha erken yumurtlamalar olabilir. Bu nedenle, henüz regl kanaması tam bitmemiş olsa da, cinsel ilişki gebelikle sonuçlanabilir. Örneğin, 8. gündeki bir ilişki, sperm iki gün yaşayabildiğinden 10. gün olan bir yumurtlamada gebelik yaratabilir. Bu nedenle, etkin doğum kontrol metodlarının yerini takvim metodu alamaz.