Regl döneminde neden başımız ağrıyor?

Regl döneminde neden başımız ağrıyor?

Adet döneminde yada öncesinde tek taraflı şiddetli bir baş ağrısı sorunu yaşıyor musunuz?

Normal zamanda başın hiç ağrımıyor, ancak adet günlerinde tek taraflı ve şiddetli bir baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ile kusma sorunu yaşıyorsan dikkat! Çünkü migren, özellikle bu özel günlerde vücutta değişen hormonların da etkisiyle kendini gösterebiliyor. Acıbadem Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Umut Sarı,  gerek adet öncesi, gerekse adet dönemlerinde kadının vücudundaki östrojen dengesinin büyük bir değişikliğe uğradığını belirterek, “Artan östrojen seviyesi de migrene neden olabiliyor.” uyarısında bulunuyor.

Baş ağrısı her regl döneminde tekrarlıyorsa…

Regl öncesi dönemde kadınların vücudunda bazı hormonel değişiklikler meydana geliyor. Artan östrojen değerinin yanı sıra vücutta su tutulumu ve ödem oluşuyor. Tüm bu etkenler birleştiğinde de migren belirtileri ortaya çıkabiliyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin ağrı sıklığı olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Umut Sarı, “Ağrı birkaç saat sürüyorsa bu durum migren olarak değerlendirilmemeli.  Migren tanısı için özellikle tek taraflı olan baş ağrısıyla birlikte bulantı ile kusma gibi şikâyetlerin her adet döneminde ortaya çıkması ve tüm gün boyunca devam etmesi gerekiyor.” diyor. Dolayısıyla bu sorunu yaşayan kadınların mutlaka uzman bir hekime görünmesi gerekiyor.

İlk regl ile birlikte migren oranı kadınlarda üç kat artıyor

Ergenlik dönemine kadar erkek ve kız çocuklarında migren oranları birbirlerine yakın bir seyir izliyor. Fakat ilk adet kanamasıyla birlikte bu oran kadınlarda üç kat artıyor. Hatta yapılan çalışmalar her 100 kadından ikisinde ilk regl kanamasıyla birlikte migren geliştiğini ortaya koyuyor.  Adet dönemlerinde kendini gösteren migrenin görülme oranı menopozda ise büyük oranda düşüyor. Öyle ki her 100 kadından 60’ında görülen  migren menopoz döneminde yüzde 10’a kadar iniyor. Hamilelik döneminde de östrojen dengesinde herhangi bir değişiklik yaşanmadığı için migren atakları azalıyor.

Women'sHealth