Romatizma genleri bulundu

Romatizma genleri bulundu

Romatizmal eklem iltihabı riskini artıran 40'tan fazla gen keşfedildi.

Bilim adamları, DNA içerisinde romatizmal eklem iltihabı riskini artıran 40'tan fazla gen keşfetti. Bu keşif, hastalığın tedavisinde kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesinde umut ışığı oldu.

Çeşitli ülkelerdeki üniversitelerden uzmanların katılımıyla genetik alanda yapılan en kapsamlı çalışma olarak kayıtlara geçen araştırmada, eklem iltihabı olan ve olmayan 30 bin hasta çeşitli taramalardan geçirildi. Eklem iltihabı hastası kişilerin DNA'ları ile hasta olmayanların DNA'ları karşılaştırıldı.

Bilim adamları, bu karşılaştırma sonucunda hastaların DNA'larında eklem rahatsızlığıyla bağlantılı olduğunu düşündükleri 42 \"kusurlu\" bölge bulundu. Araştırmacılar, özellikle bu genleri hedef alan ilaçlar geliştirilmesi halinde eklem iltihabının yanı sıra kompleks hastalıkların tedavisiyle ilgili önemli gelişmelerin sağlanabileceğini belirtti. Hastalığın şu andaki tedavisinde, sıkıntılı alanlardaki semptomlar rahatlatılıyor ancak kalıcı bir iyileşme sağlanamıyor. Araştırmanın sonuçları “Journal Nature” dergisinde yayımlandı.