Sabah uzun yürüyüş yolda bırakabilir

Sabah uzun yürüyüş yolda bırakabilir

Boğucu sıcaklarda yapılan spor kalp krizi riskini artırıyor.

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar sağlıklı insanı bile hasta ediyor.  Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Parlar, aşırı sıcaklarda sadece kalp hastalarının değil; sağlıklı insanların da önlemler alması gerektiğine vurgu yaparak şunları belirtiyor: Sabahla öğle saatleri arası kalp krizi riskinin en yüksek olduğu zaman dilimi. Ayrıca gün içinde kan akışının en az olduğu aralık. Bu nedenle, sadece yaz aylarında değil; kış mevsiminde de sabah saatlerinde uzun ve yorucu yürüyüşü kimseye önermiyoruz.

Mutlaka 2 litre su için

Terleme sonucu kaybedilen sıvı, gün içinde vücuda geri kazandırılmalı. Susuzluk hissedilmese de günde en az 2 litre su içilmeli. Ancak, gereğinden fazla su tüketimi kandaki sodyum tuzu seviyesini düşürebilir. Bu nedenle, kalp yetersizliği olanlar ve özellikle yaşlı hastalar doktor tavsiyesiyle günlük sıvı alımını ayarlamalı.

Spor için acele etmeyin

Eğer kalp hastasıysanız, ağır yedikten sonra egzersiz yapmak ölüme davetiye çıkarıyor. Yemekten hemen sonra merdiven çıkmak, yürüyüş ya da spor yapmak kalp krizi riskini artırıyor.