Sabahları başınız ağrıyorsa dikkat

Sabahları başınız ağrıyorsa dikkat

Sık tekrarlayan ve özellikle sabah saatlerinde yoğunlaşan şiddetli baş ağrısı, bu hastalığın habercisi olabilir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, baş ağrısı şikayetinin çok önemli olduğunu, bunun sık tekrarlaması halinde incelenmesi gerektiğini söyledi. Beynin belli bir hacimde olduğunu, burada büyüyen tümör ya da ödemin beyne baskı yaparak baş ağrısı yaptığını anlatan Erdoğan, "Bu ağrıların en önemli özelliği, sabahları olması ve bazen bulantı ve kusmanın eşlik etmesidir" dedi.Erdoğan, ağrının ense kökü ya da baş gibi belli bir bölgeyi kapsamadığını belirterek, "Genel baş ağrısı şeklinde olur, özellikle belli bir yeri yoktur" diye konuştu.

Baş ağrısından yola çıkılarak, kimi durumlarda beyin tümörü açısından erken teşhis yapılabildiğini dile getiren Erdoğan, özellikle sabahları uykudan uyanınca kendini gösteren şiddetli baş ağrısına, kolda veya bacakta güçsüzlük, nöbet ve hafıza kaybı gibi şikayetlerin de eşlik edebildiğini belirtti. Erdoğan, bu gibi bir durumda çözümün ağrı kesici kullanımında aranmamasını, mutlaka en kısa sürede hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

BEYİN TÜMÖRLERİNİN EN SIK GÖRÜLEN TİPİ
Bu gibi şikayetlerde hastanın öyküsünün alınmasından sonra beynin tomografi veya manyetik rezonans ile görüntülenebileceğini ve bu sayede bazı anormalliklerin tespit edilebildiğini belirten Erdoğan, beyin tümörleri içinde metastaz, glioma, lenfoma, glioblastom, anaplastikastrositomların kötü huylu tümörleri tanımlamak için kullanıldığını söyledi. Erdoğan, beyin tümörlerinin en sık görülen tipinin metastazlar olduğuna ve bunların beynin kendi tümörlerine oranla dört kat daha fazla görüldüğüne işaret etti. Erdoğan, beyne metastaz yapan tümörlerde akciğer kanserlerinin ilk, meme kanserinin ise ikinci sırada yer aldığını belirtti.

EN ETKİN TEDAVİ CERRAHİ
MR ya da çekilen filmlerde kitle tespit edilmesi halinde hastanın mutlaka beyin cerrahına sevk edilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, beyin tümörlerinde en etkin tedavinin cerrahi olduğunu dile getirdi. Erdoğan, tümör ne kadar fazla çıkarılabilirse diğer tedavi yöntemlerine o kadar az ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.