Saçkıran en çok gençleri tehdit ediyor

Saçkıran en çok gençleri tehdit ediyor

Çağımızın hastalığı olarak bilinen stres ve depresyonun tetiklediği saçkıran gençleri tehdit ediyor.

Saçlı deride, sakal bölgesinde, kaşlarda, kirpiklerde kıl kaybı yapan saçkıran hastalığı en sık 20 yaş altı gençlerde görülüyor. Günümüz koşullarında gençler arasında öfke ve stresin artması pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Saçkıran da bu hastalıkların arasındadır. Üzüntünün sebep olduğu bağışıklık sistemi zayıflaması saçkırana yol açabiliyor. Saçkıran şikâyetiyle hastaneye giden hastaların yüzde 60’ını 20 yaş altı gençler oluşturuyor.

Üzüntü, matem, ayrılıklar, kazalar gibi olayların saçkıranı tetiklemektedir. Saçkıran hastalığında saçlı deride yama veya madeni para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Saçkıranda nadiren tüm saçlı deride saç dökülmesi olur. Bazen de tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülür. Hastalık bulaşıcı değildir. Vitamin eksikliği ya da beslenme alışkanlıkları ile de ilgili değildir. Saçkıran olan hastalarda tiroid problemleri ve kansızlık daha sık görülür. Bu sorunlar saçkıranı şiddetlendirmektedir.

Hasta Kendi Kanıyla İyileşiyor

Saç kıran hastalığının tedavisinde başlangıçta topikal kortikosteroidler denilen krem ve losyonların saçsız bölgeye uygulanır, hafif vakalarda bunlarla yanıt alınmaktadır.

İkinci aşamada ise, belli dozlarda  steroid enjeksiyonlarının saç kaybı olan bölgeye yapılmakta , bu tedaviden de olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Ayrıca dünyada vampir trendi olarak bilinen ve pek çok hastalığın tedavisinde uygulanan PRP(Platelet Rich Plasma) yöntemi saç kıran sorununa da çare olmaktadır. Hastanın kendi kanından elde edilen yoğunlaştırılmış trombosit hücreleri saçkıran olan bölgeye çok ince uçlu iğnelerle, özel bir teknikle enjekte ediliyor.   PRP yöntemi ile saçkıran tedavisinde erken dönemde çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. PRP tedavisinde bağışıklık sistemi güçlendirilip büyüme faktörlerinin salgılanması arttırılmaktadır. Böylece saçsız bölge tedavi edilip yeni saç çıkması desteklenmektedir.

Dr. Gülşen Özle
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı