Sadece üşütmekle zatürre olunmaz

Sadece üşütmekle zatürre olunmaz

Yaz ya da kış, fark etmiyor akciğer iltihabı olarak tanımlanan zatürre her mevsim ortaya çıkabiliyor.

Hem çocuklar hem de yetişkinler için ciddi bir hastalık olan zatürreden korunmak ve erken tanıyla tedavi olmak mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanları Doktor Hişam Alahdab ve Doktor Esra Sönmez, Dünya Zatürre Günü dolayısıyla hastalık hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. Dr. Alahdab, “Yaz sıcaklarında bile zatürre görülebilir” derken Dr. Sönmez, dengeli ve düzenli beslenmenin, vitamin ve mineralleri düzenli almanın zatürrenin ortaya çıkmasında koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen zatürreye, bakteri, virüs ve nadiren parazitler neden oluyor. Hastada solunum yetersizliğine de sebep olan zatürre için Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Hişam Alahdab, “Halk arasında üşütmekle zatürre olunduğuna dair yaygın bir inanış var. Aslında üşütmek, bağışıklık sistemimizi kısa süreli de olsa zayıf düşürüp bizi enfeksiyonlara açık hale getirir. Ancak enfeksiyon etkenine maruz kalınmadan, sadece üşütmekle zatürre olunmaz” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Esra Sönmez ise, “Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlarda zatürrenin bulaşma riski artıyor” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanları, Dünya Zatürre Günü’nde zatürrenin ne gibi belirtilerle ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edildiğine ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Tedaviye başlanmazsa; 48 saatte solunum yetmezliği görülebilir

Üşüme, titreme, ani yükselen ateş, öksürük, iltihaplı balgam ve nefes almakta zorlanma gibi belirtiler zatürrenin habercisi olabilir. Dr. Esra Sönmez, “Belirtiler başladıktan sonra hasta tedavisiz kalırsa zatürrenin hızlı seyrinde ilk 48-72 saatte solunum yetmezliği görülebilir. Zatürrenin diğer bir çeşidinde ise belirtiler daha silik başlar. Ateş, halsizlik ve baş ağrısının ardından kuru öksürük ve açık renkli balgam görülebilir. Hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı da süreç içinde gelişebilir. Tüm bunlara halsizlik, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de eşlik edebiliyor” diyor.

Belirtilen şikâyetlerle hekime başvuran hastaların muayenesinin ardından risk faktörlerine göre hastanede veya evde tedavisinin başlatıldığını dile getiren Dr. Hişam Alahdab, “Zatürrede uygun antibiyotiğe gecikmeden başlanması hayat kurtarıyor. Bunun yanı sıra tedavi; yatak istirahati, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, öksürük kesici ilaçlar ile destekleniyor” diyor. Dr. Alahdab, solunum yetmezliği gelişmiş hastalara da oksijen tedavisi uygulandığını belirtiyor.

Bu risk faktörlerine dikkat

İleri yaş
Kronik bir kalp ya da akciğer hastalığının varlığı
Madde bağımlılığı
Bilinç bozukluğu ve öksürük refleksinin bozulmasıyla seyreden bazı nörolojik hastalıklar
Yabancı cisim aspirasyonu
Zararlı gazlara maruz kalma

Kimler zatürre aşısı yaptırmalı?

İki yaşından küçük çocuklar
65 yaş üstü yetişkinler
Kalp damar veya kronik akciğer hastalığı olanlar
Diyabetikler
Siroz hastaları
Dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastalar
Kronik böbrek yetmezliği olanlar
Organ nakledilenler
Lenfoma / multipl miyelom hastaları
Kemoterapi ve / veya radyoterapi görenler
AIDS’li hastalar
Huzurevlerinde yaşayanlar hekim denetiminde zatürre aşısı yaptırmalıdır.

Leyditurk.com