Sağlıklı yaşlanmanın sırları

Sağlıklı yaşlanmanın sırları

Doç. Dr. Tamer, nasıl daha sağlıklı yaşlanılabileceğine dair önemli ipuçları paylaştı.

Sağlıklı yaşlanmanın sadece yüzde 30’unun genlerle ilişkili olduğunu belirten Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, geride kalan yüzde 70’in tamamen bizim elimizde olduğuna dikkat çekti. 

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer sağlıklı bir yaşlılık isteyenleri yaşam tarzını değiştirmeye davet etti. Doç. Dr. İsmet Tamer, dengeli ve bireyselleştirilmiş bir beslenme düzeninin, sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı ile desteklendiğinde; ideal kiloya, daha iyi çalışan bir sindirim sistemine, sağlıklı bir beyne, sağlıklı eklemlere, sağlıklı bir cilde ve normal düzeyde seyreden kan basıncı ve kan şekerine sahip olunabileceğini belirtti.

Beslenmeniz ne kadar çeşitli?

İnsanların yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumlarına göre günlük enerji ve yapı taşlarını karşılayacak yeterli ve kaliteli besinlerle beslenmeleri gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Tamer sözlerine şöyle devam etti: “Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli öğelerinden biri çeşitliliktir. Makro besinler olan yağlar, karbonhidratlar ve proteinler ile enerji metabolizmasında önemli role sahip mikro besinler olan vitaminler ve minerallerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Makro-mikro besin öğelerinin bulunmasında güçlük çekildiğinde, bu besinleri içeren hazır ve hayatı kolaylaştıran ürünler alternatif olabilir.”

Fazla enerji harcanmadığında yağa dönüşür

Doç. Dr. Tamer, “Vücudun büyümesi ve gelişmesinde, yaşlanan veya hasar gören dokuların tamirinde, vücudun korunması ve organların onarımında görev yapan besin maddeleri, fiziki görünümümüz ve yaşamımızın devamı için gerekli enerjiyi de karşılar. Vücudumuzun enerji ihtiyacını belirlerken yapılan egzersizler, bu egzersizlerin süresi ve bireysel farklılıklar öne çıkar. Eğer vücut alınan fazla enerjiyi harcayamazsa, bu zamanla yağa dönüşür. Enerji miktarı değişmeden fiziksel aktivite azaltılırsa, yine fazla enerji açığa çıkar ve yağ olarak depolanır” diye konuştu.

1 saatlik koşu 1000 kalori yakar

Egzersiz ve sporun sağlıklı bir yaşlılık için hayatımızdan çıkartılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. İsmet Tamer, günde fazladan 50-100 kalori alımının yılda fazladan 0.5-1 kg yağ birikimine neden olduğunu da sözlerine ekledi. Doç. Dr. Tamer, bu durumun 5 yılda fazladan 5 kg ağırlık artışına denk geldiğine de dikkat çekti.

Düzenli egzersiz yapan kişilerin yüksek enerjili gıdalar tüketseler bile kilolarını koruyabildiklerine işaret eden Doç. Dr. Tamer, her gün düzenli olarak 1 saat, ortalama 6-8 km/saat hızla koşan bir kişinin, bu egzersiz sırasında yaklaşık 900-1000 kalori harcayabildiğini söyledi.

Kadınlar günde 75, erkekler 100 gram protein tüketmeli

Dengeli protein, karbonhidrat ve yağ tüketiminin spor ve egzersiz yapan kişiler için önemli olduğunu hatırlatan Doç. Dr. İsmet Tamer, süt ve süt ürünlerinin de kas kitlesini koruma ve artırma amaçlı spor yapanlar için vazgeçilmez olduğunu kaydetti.

Normalde günlük protein tüketiminin vücut ağırlığının kilosu başına 0.8-1 gr olduğunu ancak bu oranın düzenli spor yapan kişilerde yüzde 50 artırılarak 1.2 – 1.5 grama çıktığını açıklayan Dr. İsmet Tamer, kadınların günlük 75 gram, erkeklerin ise günlük 100 gram protein tüketmelerini önerdi.

Sıvı tüketimine dikkat

Spor yapan kişilerde sıvı tüketiminin de kritik önem sahip konulardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. İsmet Tamer, 1 saatlik orta ağırlıkta bir egzersizde ortalama 1 litrelik bir sıvı kaybı yaşandığını, bu nedenle spor yapan kişilerin egzersiz öncesi en az 2 bardak su, sırasında ve sonrasında da her 15 dakikada bir 1 bardak su ve elektrolit içeren sporcu içecekleri içmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Leyditurk.com