Sigarayı bırakmak için yardım almak şart

Sigarayı bırakmak için yardım almak şart

Sigara bırakmak isteyen kişiler uzman yardımıyla bu dönemi daha kolay atlatıyor.

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, sigarayı yardım almadan bırakmanın çok zor olduğunu ve uzman yardımıyla bu dönemin kolay atlatılabileceğini belirtti.

Çocukların en çok anne ve babalarının sigara içmesinden etkilenerek sigaraya başladıklarına dikkati çeken Uzman Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, “Ebeveynler sigara içmeyerek onlara iyi örnek olabildiği gibi onları pasif içicilikten kurtarıp, kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, astım başta olmak üzere sigara ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskini azaltmış olurlar. Giysilere, evlere, arabalara, sinmiş sigara kokusu sigara bıraktıktan sonra kaybolacağı için kişinin kendisine olan saygı ve güveni artacaktır. Sevdiklerine, çevresindeki insanlara ve topluma örnek kişi olacaktır” dedi.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YARDIM ALMAK ŞART

Her 100 kişiden ancak birinin sigarayı desteksiz bırakabildiğini ifade eden Uzman Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, Gazipaşa Semt Polikliniğindeki Sigara Bırakma Merkezi’nin 9 Eylül’de faaliyete geçtiğini belirtti. Yılmaz, poliklinikde tüm akciğer hastalıkları ile ilgilendikleri gibi sigarayı bırakmak için gelen hastaları da detaylı bir şekilde incelemeye aldıklarını söyledi.

Sigara Bırakma Polikliniği’nde uyguladıkları tedavi yönteminin tamamının kişiye özel olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Hastanın sosyal yaşamı, yeme alışkanlıkları, maruz kaldığı stres faktörleri, hastalıkları ve kullandığı ilaçların bulunup bulunmadığına göre kişiye özel tedavi yöntemi seçiyoruz. Hastaya uygun olarak kişiselleştirilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Toraks Derneğinin önerdiği tedavi planları içinde tıbbi tedaviler gerçekleştiriyoruz. Sigara bırakma polikliniğimizdeki tedavi süreci 1 yıl sürüyor. Hastaların yakın takibi ve motivasyonunu yüz yüze görüşme ve gerekirse telefon görüşmeleriyle sağlıyoruz. Psikiyatri desteği ve kilo alma problemine karşı diyetisyen desteği ile hastalarımızın yaşayacağı problemleri en aza indirgemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SİGARA BIRAKMAK NELER KAZANDIRIYOR

Tütün bağımlılığının tekrarlayan müzmin bir hastalık olduğunu belirten Yılmaz, sigarayı bırakmakla kişilerin sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda birçok kazanım elde edeceğinin de altını çizdi.Yılmaz, sigara kullanıcılarına psikoterapi, nikotin yerine koyma, farmokoterapi (ilaç tedavisi) gibi yöntemler uyguladıklarını vurgulayarak, “Sigarayı bırakan kişinin 20 dakika sonra, nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner. 24. saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. 2 hafta- 3 ay sonra koku ve tat alma duyularınız iyileşir, bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar öksürük ve balgam kaybolur veya azalır. 1. yılda kalp krizi geçirme riskiniz %50 azalır. KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açan akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir, varsa ilerlemesi durur.10. yılda felç olma riskiniz hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.15. yılda kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı olur” diye konuştu.