Sinüzitten korunmak için ne yapmalı?

Sinüzitten korunmak için ne yapmalı?

Kronik sinüzitten korunmak için alınması gereken önlemler...

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü; tedavi edilmediği takdirde kronikleşen ve astım gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına yol açan sinüzit hastalığından korunmak için yaz aylarında alınması gereken önlemleri açıkladı.

Sinüsler; alın, göz çevresi, yanaklar ve geniz bölgesinde bulunan 15 adet boşluktur. Soluk alıp verildiğinde bu boşluklar havayı süzer, temizler, ısıtır, nemlendirir ve akciğerlere gönderir. Sinüzit sinüslerin iltihabıdır ve viral kökenli üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %2’si sinüzite dönüşür. Sinüzit tedavi edilmediği takdirde kronikleşir ve astım gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar.

Sinüzit astım birlikteliği sık görülür; bu durum, her iki hastalığın vücutta aynı mekanizmaların tetiklenmesiyle oluştuğu varsayımını destekler. Sinüzit ve astım şikayetlerini bir arada bulunduran hastanın tedavisi zordur, biri tedavi edilmeden diğerinin tedavisi başarılı olamayabilir.

Son günleri yaşanan yaz aylarında alınacak basit önlemlerle kış içinde oluşabilecek sinuzit önlenebilir:

Kafanızı denize, havuza sokarak yüzmek sinüslerde tazyik etkisi yapar ve mevcut tıkanıklıkları açar. Doğal tuzlu su havuz suyuna oranla daha faydalıdır. Bu yüzden yaz aylarında özellikle denizde yüzerek kış içinde oluşacak iltihaplanmanın önüne geçmiş olunur.

Klima, yaşanan ortamdaki havanın nemini kurutur. Kuru hava ise sinüslerin dolmasını sağlar. Klimalı ortamlar yerine mümkün olduğu kadar doğal ortamlarda ve denize yakın yerlerde bulunmak faydalıdır.

Kuru havalar gibi nemli havalar da zararlıdır, alerjik durumlara zemin hazırlayarak sinüslerin dolmasını ve sinüzit oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle nem alıcı cihazlarla yaşanılan ortamdaki nem sorunu giderilmelidir. Nem oranının %50-60 civarında olması gerekir.

Spor diyaframı çalıştırarak vücuda giren oksijen miktarını artırır. Burun fizyolojisinin düzelmesini sağlayan spor, sinüslerin temizlenmesini sağlar. Bu nedenle yaz aylarında günde 30 dakika spora ayırma önemlidir.

Leyditurk.com