Sırt ve boyun ağrısı için 6 pratik egzersiz

Sırt ve boyun ağrısı için 6 pratik egzersiz

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, günlük pratik 6 egzersiz tavsiyesinde bulunuyor.

Sağlıklı bir omurgayla yaşamı sürdürebilmek için onu destekleyecek güçlü kaslara ihtiyaç vardır. Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı  Prof.Dr. Gülçin Gülşen, omurgayı destekleyen kasların güçlü ve sağlıklı olabilmesi için günlük pratik 6 egzersiz tavsiyesinde bulunuyor.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen bu egzersizlerin boyun kaslarını, omuz, bel, kalça ve karın bölgesini çalıştırmayı hedeflediğini söyledi. Gülşen “Bu hareketler evde yapabilmek için oldukça uygun. Zaten bir çok egzersiz ya da yoga programlarında detaylarının açıkça bilindiği hareketlerden bir kombinasyon. Ev içerisinde uygun bir alanda, yere serilecek bir şilte üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.’dedi.

Gülşen \"Kişi de esnek bir omurga ve güçlü çekirdek kaslarının olması daha ciddi sırt veya boyun problemlerini önlemek için çok önemlidir. Ağrı belirtileri olmadan yeterince erken yapılacak bu egzersizlerin olası fıtıkları önlemede ya da omurgaya bağlı rahatsızlıkları düzeltmede büyük etkisi var bilgisini veriyor.

\"Prof.Dr. Gülçin Gülşen özetle şunları anlattı : \"Bize boyun ağrısı ya da bel ağrısı şikayetiyle gelen birçok hasta da genellikle duruş bozukluğu, sıkı kalça kayması, dar omuz ve boyun kasları olduğunu görüyoruz. Kişi herhangi bir sebepten fıtık sonucu doğacak bir yaralanma yaşasa bile, daha öncesinde egzersizle birlikte varolan bel ve boyun bölgesindeki güçlü kaslar kişiyi daha ciddi sonuçlardan korur ve hızlı iyileşme sağlar. Omurgaya yapılacak egzersiz yatırımı hayat boyu sağlık olarak geri döner şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Gülçin Gülşen, “Bel, sırt bölgesi ve boyun ağrısı olan herkes için şu egzersizleri öneriyor:

Kedi Vücudu Esnemesi :

Gözlem üzerine kedilerin özellikle de sabah saatlerinde yaptıkları omurgalarını yukarı yönlü esnetme hareketi biz insanlar için de oldukça faydalı. Eğer omurganın üst ve alt hem esnekliğini artırılmak isteniyorsa kedi esnemesi denenmeli. Bu kolayca ev konforunda yapılabilecek basit bir egzersiz.

Köpek Vücudu Esnemesi:

Sırt bölgesini kaslarını, boynu ve kalçayı sıkılaştıraracak hareketimiz, köpeklerin vücutlarını esnetme hareketinden esinlendi. Bir miktar daha boynu gerginleştirmek için başı yukarı itebilir, beli aşağı çekerek gerebilir, kalçayı ise bir ayağı diğerinin üzerinden atarak biraz zorlayabilirsiniz. Bu omurganın üst, orta ve alt bölümü için mükemmel bir esneme hareketidir.

Karın Kaslarını Esnetme:

Sırt üstü yatarak, ayakların karına doğru toplanması sonrasında belirli sürelerle kalça kısmının yukarı itilmesi, bir miktar burada tutulmasıyla yapılır. Bu da karın kaslarını çalıştırır.

Köpek ve Kuş Esnemesi:

Köpeklerin de öne ve geriye olmak üzere omurgayı esnetme ve germe hareketini bilirsiniz. Buna bir de kuşların su içme şeklini gözönüne getirerek dizleri geri çekme şeklini eklersek yani, iki el yerde çeneyi yere değdirme şeklinde uygulayabiliriz.

Köpek ve Kuş Kombinasyon Hareketi :

Kol ve bacaklarımızı bir kuşun kanadı ve ayakları gibi düşünürsek, bu organlarımızı köpek duruşunda belirli süre yere paralel esnetme hareketleridir.

Doğru Oturma Pozsiyonu:

Masa başında çalışanların oturma pozisyonu da bel ve boyun kaslarının sağlıklı olmasını doğrudan etkiler. Eğer bir masada tüm iş gününü oturarak geçiren biriyseniz, ergonomik olarak doğru bir pozisyonda oturmaya kendinizi zorlamalısınız. Yani bel ve boynu destekleyen bir sandalye seçmeli, başınızın sürekli yere doksan derece açılı olmasına dikkat etmelisiniz.

Leyditurk.com