Sonbahar enfeksiyonlarına hazır olun!

Sonbahar enfeksiyonlarına hazır olun!

Sıcak yaz aylarının ardından havaların aniden serinlemeye başlaması solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını artırıyor.

Değişen hava koşullarına uyum sağlayamayan metabolizmanın zayıf düşmesiyle ortaya çıkan hastalıklar, kapalı ortamlarda hızla yayılabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, sonbahar hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Belirtileri alerjiyle karıştırmayın

Sonbaharda grip, sinüzit, larenjit, bronşit ve zatürre gibi alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında halsizlik, kırgınlık, boğaz ağrısı, hapşırma, öksürük, ateş, burun akıntısı gibi belirtileri gözlenir. Bu aylarda yaşanan alerjiler de benzer belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Yağışlarla birlikte nem oranın artması ve sonbahara özgü bazı polenler alerjik hastalıkları tetikler. Alerjik bünyesi olan kişilerin mümkün olduğunca açık havada vakit geçirmemesi ve özellikle ormanlık, çimenlik, ağaçların bol olduğu yerlerde uzun süre bulunmaması gerekmektedir.

Dışarı çıkarken katlı giyinin

Metabolizmanın geçiş dönemine uyum sağlamak için yavaşlamasıyla birlikte havaların da soğuması vücut direncini düşürmektedir. Direncin düştüğü durumlarda enfeksiyonların ortaya çıkması daha kolay olduğu için, bu dönemde kıyafet seçimi önemlidir. Hem üşütmemek hem de terlememek için dışarı çıkarken bir hırka almak ya da kat kat giyinmek unutulmaması gereken bir önlemdir.

Savunma sistemini dengeli beslenme ile güçlendirin

Vücut direncini yüksek tutmanın en önemli yollarından biri de dengeli beslenmedir. Öğünler atlanmadan karbonhidrat ve protein dengesi gözetilerek beslenme düzeni ayarlanmalıdır. Özellikle taze meyve ve sebze tüketimine önem verilmelidir. Dengesiz ve bozuk beslenmenin vücudun savunma sistemlerini bozabileceği, basit bir soğuk algınlığının bile zatürre gibi daha ağır tablolara dönüşebileceği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra toksin atımını ve vücudu canlandırmak için hayati önem taşıyan su tüketimi solunum yolunun nemli kalmasını da sağlar. Solunum yolunun kuru kaldığı durumlarda enfeksiyonların daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir. Elleri yıkamak da enfeksiyonlara karşı alınacak basit ancak etkili bir önlemdir.

Tedavi edilmeyen grip zatürreye dönüşebilir

Sonbahar aylarında sıklıkla görülen grip tedavi edilmezse hızla alt solunum yollarına ilerleyerek virüse bağlı zatürreye neden olabilmektedir. Griple karıştırılıp tedavisinde geç kalındığı zaman zatürre hayati tehlike yaratabilmektedir. 3 gün geçmeyen yüksek ateş ve durum bozukluğu zatürrenin en önemli belirtileri arasındadır.

Grip ve zatürre aşısını yaptırmayı unutmayın

Enfeksiyonlarına karşı grip ve zatürre aşısı oldukça etkili bir önlemdir. Grip aşısının, Eylül - Ekim aylarında yapılması hastalıklara karşı etkili olmaktadır. Bununla birlikte zatürreye karşı yapılan prömokok aşısı da ihmal edilmemelidir. Daha önce zatürre geçirenler, bağışıklık sistemini etkileyecek ilaç kullananlarla birlikte karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastaları ile 65 yaş üzerindeki kişilerin zatürre aşısı olması gerekmektedir.

Leyditurk.com