Stres, çene eklemi rahatsızlığını tetikliyor

Stres, çene eklemi rahatsızlığını tetikliyor

Kronik stres, gün içinde veya geceleri diş sıkmanıza neden olarak çene eklemi rahatsızlığına neden olabilir.

“Kronik strese bağlı olarak uyku esnasında ya da gün içerisinde istem dışı ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma hareketi dişlere hasar verdiği gibi çene eklemine de ciddi zararlar verir” diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Yılmaz, bu durumun genç/orta yaşlı bireylerde, daha sıklıkla da bayanlarda görüldüğünü söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Seda Yılmaz, “Stres; kontrol altında tutulduğunda hayatı daha üretken hale getirmek için motive edici bir etken iken, kişilerde ortaya çıkan aşırı stres vakaları; zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Stresin fiziksel yapı üzerindeki etkilerinden bir tanesi istemsiz kas kasılmalarıdır. Yüz kaslarının normalden fazla kasılması ve gün içinde biriken stresin gece veya gündüz açığa çıkarak dişlerin bilinçsizce sıkılması çene eklemi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi

Çene Eklem Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Yüzde ve kulakta ağrı hissi, kulak çınlaması, ağız açma sırasında veya çiğneme yaparken zorluk çekilmesi ve ağrı duyulması, çenelerde devamlı bir gerginlik hissi, boyun-baş ağrısı, anormal eklem sesleri (klik, tıkırtı gibi) gibi şikayetlerin varlığı çene eklemi rahatsızlığının işaretleridir. Bu şikayetler, stres gibi psikososyal faktörler, diş sıkma-gıcırdatma, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, çeneler arası ilişkideki bozukluklar ya da gelişimsel anomalilerden kaynaklanabilmektedir. Yapılan klinik ve radyolojik muayene ile çene eklemi rahatsızlığının doğru tanısı konur ve buna yönelik tedavisi planlanır.

Eklem Rahatsızlığının Tedavisi Mümkün Mü?

Çene eklemi rahatsızlığında semptomlar ilerlemeden, diş sıkmanın farkına varılmasıyla Ağız Diş ve Çene Cerrahisi uzmanına başvurmak gerekmektedir. Eklem rahatsızlığının evresi tedavisi açısından çok önemlidir. Ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen gece plağı en yaygın tedavi yöntemidir. Ancak bu yöntemle tedaviye geç cevap veren hastalara stres terapisi, kas gevşetici, antidepresan ilaç uygulaması, fizyoterapi gibi ek tedaviler uygulanarak çiğneme kaslarını rahatlatılır.

Leyditurk.com