Stres ve gerginlik tetikliyor !

Stres ve gerginlik tetikliyor !

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinde erken teşhis çok önemli.

Meme kanserinden korunmak için kadının farkındalığının artması gerektiğini belirten Prof. Dr. Orhan Demircan, doğurganlığın bu hastalıkta çok önemli olduğunu ve 30 yaşından önce doğum yapmanın kanser riskini azaltacağını vurguluyor.

“Doğum 30 yaşından sonraya kalıyorsa veya doğum gerçekleşmiyorsa kanser riski artıyor. O nedenle biz kadınlara doğurmayı ve emzirmeyi öneriyoruz. Kadın ne kadar çok emzirirse meme kanseri riski o oranda azalıyor.” diyen Demircan, sosyal yaşamın içindeki ve kariyer yapan kadınlarda meme kanseri riskinin arttığını söylüyor. Demircan sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü işi ve kariyeri nedeniyle daha geç evlenir, daha geç çocuk sahibi olur. İşi nedeniyle emzirme problemi olur. Emziremeyebilir. Beslenme alışkanlıkları genellikle fast-food’a doğru kayar. İşin yarattığı stres ve gerginlik de bütün bu saydığımız faktörleri bir araya toplar.

”Gelişmiş ülkelerde kadınların kariyerine daha fazla vakit ayırdığını kaydeden profesör, “Gelişmiş ülkelerde her 8 kadından biri meme kanseri riski altında. Ancak kadınların çalışma hayatına daha az katıldığı gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran her 12 kadından birine kadar düşebiliyor.” diyor. 

Cihan