Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?

Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?

Kronik yorgunluk hisleri uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurmak gerekiyor.

Dinlenmeye rağmen geçmeyen yorgunluğa dikkat! İstirahatle hafiflemeyen ya da geçmeyen kronik yorgunluk sendromu, dikkat dağınıklığından kas ağrısına kadar tüm metabolizmayı olumsuz yönde etkiliyor. 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, istirahatle hafiflemeyen ya da geçmeyen yorgunluğun, kronik yorgunluk sendromu olarak adlandırıldığını belirtti. Dr. Erdem, \"6 aydan uzun süren yorgunluk, akşam erken yatılsa da sabah yorgun uyanma, dikkat dağınıklığı, duygu durumundaki ani değişiklikler ve sosyal hayatın giderek azalması. Tüm bu belirtiler kronik yorgunluk sendromunu işaret ediyor\" açıklamasını yaptı.

SOSYAL HAYATI KISITLIYOR, İŞ HAYATINDA SORUNLARA YOL AÇIYOR

\"Bu sendrom, gerekli enerjiyi bulamadığı için sosyal hayatından uzak kalan kişilerin iş hayatında da ciddi sıkıntılar yaşamasına yol açmaktadır.\" diyen Dr. Mehmet Emin Erdem şöyle konuştu: \"Genellikle yoğun iş temposu ya da günlük hayatın koşturması nedeniyle oluşan yorgunlukla karıştırılan sendromun tanısı da önem taşımaktadır.

Kronik yorgunluk sendromu; yeni veya bilinen bir zamanda başlar ve devam eder. Bir fiziksel aktivite sonucu oluşmaz ve istirahatle hafiflememektedir. İş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açan kronik yorgunluk sendromunun belirtileri ise kısa süreli hafıza ve konsantrasyon kaybı, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde hassasiyet, kas ve eklem ağrısı, yeni oluşan şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı, uyku bozukluğu, halsizlik şeklinde ortaya çıkar.\"

KADINLARDA VE MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kronik yorgunluk sendromunun, genellikle 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda, yoğun çalışma temposuna sahip üst düzey yöneticilerde ve mükemmeliyetçi kişilerde görüldüğünü ifade eden Dr. Erdem, şöyle devam etti: \"Başlangıçta hafif yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen dönemde iş hayatındaki verimlilikte ciddi düşüşlere ve sosyal hayattan kopma gibi sorunlara yol açacak kadar şiddetlenebilir. Hatta kişiyi günlük aktivitelerini bile yapamayacak düzeyde bakıma muhtaç hale getirdiği olmaktadır. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan hastaların aktif bir sosyal yaşam için teşvik edilmesi gereklidir. Rahatlama ve stres azaltma teknikleri, kronik ağrı ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir, fakat bunlar kronik yorgunluk sendromu için esas tedavi yöntemi değildir. Orta dereceli fiziksel egzersiz de yararlı olabilir. Aktivite planlaması doktor aracılığıyla yapılmalıdır. Eğer inatçı ve sık yorgunluktan şikayet ediliyorsa hastalığın semptomları olsun ya da olmasın hastaneye başvurulmalıdır. Aynı belirtiler başka ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.\"