Tatilde sizi bekleyen riskler !

Tatilde sizi bekleyen riskler !

Tatilde karşımıza çıkacak hastalıklardan nasıl korunmalıyız?

Erken yaşlanan cilt ve sevimsiz lekeler… Siğil ile mantar enfeksiyonları… Şiddeti artan egzama… Bu olumsuz tablolar hemen hepimizin tüm yıl boyunca heyecanla beklediği tatilde gelişebilecek tehlikelerden sadece birkaçı! Üstelik bu hastalıklar tatil denilince ilk akla gelen havuz, deniz ve kumsaldan bulaşıyorlar. Tatilden vazgeçmemiz mümkün olmadığına göre, önlem almamız şart. Peki ama bu hastalıklardan nasıl korunmalıyız? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu, tatilde sağlığımızdan olmamak için neler yapmamız, nelerden kaçınmamız gerektiğini anlattı.

HAVUZDA

Havuzun mavi rengi ve serinletici etkisi baştan çıkarıcı olsa da, pek çok zararlı etkisi var.

Erken yaşlanan cilt: Güneş ışığını kırarak daha hızlı bronzlaşmaya neden oluyor, bunun sonucunda da cilt yaşlanıyor ve lekeler oluşuyor. Üstelik bu olumsuz etkiye havuz kenarındayken bile maruz kalıyoruz.

Siğil ve mantar enfeksiyonları: İyi dezenfekte edilmemiş havuzlar, siğil ve molluscum gibi virüs ile mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açıyor.

Egzama: Başta klor olmak üzere bu kimyasallar ile uzun süre temas etmek, cildimizi kurutuyor ve bariyer fonksiyonunu olumsuz etkiliyor. Bozulmuş bariyer fonksiyonu da hem egzama oluşumuna yol açıyor, hem de var olan egzamayı şiddetlendirebiliyor.

Kuruyan saç ile tırnaklar: Havuzdaki kimyasallar saç ve tırnakların kuruyup matlaşarak sağlıksız görünmelerine neden oluyor. Örneğin, tırnaklar çabuk kırılmaya başlıyor.

DENİZDE

Deniz suyu vücuttaki ödemi çözmeye yardımcı oluyor ve selülit oluşumunu azaltıyor. Yüzmek kas ve eklem sağlığımız için de oldukça faydalı. Ancak madalyonun bir de öbür yüzü var; dikkat etmediğimiz takdirde deniz de sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor.

Erken yaşlanan cilt ve leke oluşumu: Havuz gibi deniz suyu da ışığı kırarak daha hızlı bronzlaşmaya, bunun sonucunda da leke oluşumuna ve cilt yaşlanmasına neden oluyor.

İshal: Deniz suyunun temizliği ve tuzluluk oranı dikkat etmemiz gereken diğer önemli bir konu. Kirli bir deniz suyundan enfeksiyonlar başta olmak üzere, ishale kadar pek çok hastalık bulaşabiliyor. 

Egzama: Fazla tuz cildimizi kurutarak egzama oluşumuna neden olabiliyor veya var olan egzamanın şiddetini artırabiliyor.

KUMSALDA

Kumsalda yalınayak yapılan yürüyüşler selülit ile mücadelede fayda sağlıyor. Yine kumlar peeling etkisiyle, derinin ölü tabakasını uzaklaştırıyor, mevcut nasırların incelmesini sağlıyor. Ancak kumsalın faydaları gibi zararlı etkileri de var.

Erken yaşlanan cilt ve leke oluşumu: Deniz ve havuz gibi ışığı kırarak daha hızlı bronzlaşmaya, bunun sonucunda da cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Ayrıca ciltte lekeler oluşmaya başlıyor.

Mantar enfeksiyonları: Kumsal da havuz gibi bazı mantar mikroplarının doğal ortamını oluşturuyor. Özellikle plaj voleybolu gibi aktiviteler sırasında cilt bütünlüğünü bozan durumlarda bu mantarlar açık yaralardan vücuda girerek mikrop kapmamıza neden oluyor.

ÖNLEMİNİZİ ALIN!

1. Zararlı ultraviyole ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00 ve 15.00 saatleri arasında güneşten uzak durun.

2. Cilt tipinize uygun güneş koruyucu kremleri kullanmayı asla ihmal etmeyin. Güneş koruyucu ürünü, havuz veya denize girmeseniz bile 3 saatlik aralıklarla tekrarlayın. Ürünü sudan çıktıktan sonra tekrar sürün.

3. Eğer leke oluşumuna yatkınlığınız varsa yüzünüzü mutlaka güneşten korumalısınız. Bunun için geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu ince iplikle sık dokunan kumaşlardan imal edilen giysiler kullanın.

4. Mayolar, sıkı dokuma tekniği ile üretildiği için güneş ışınlarından en iyi koruyan kumaş türüdür. Güneşin zararlı etkilerinden en az güneş koruyucu kremler kadar iyi koruyor. Eğer vücudunuzda riskli olan benleriniz varsa bu kısımları kapatacak modelleri seçmenizde fayda var.

5. Islak mayo ve bikiniler mantar enfeksiyonu riskini arttırıyor. Havuz ve denizden çıkar çıkmaz mayo veya bikininizi zaman kaybetmeden değiştirmeyi ihmal etmeyin.

6. Kumsalda oluşabilecek mantar enfeksiyonlarından korunmak için açık yaranız varsa bantla kapatabilirsiniz. Çünkü mikrobik hastalıklar deri bütünlüğü bozulmuş vücut bölgelerinden geçerek kolaylıkla enfeksiyon hastalıklarına yol açıyorlar.

7. Ezama oluşumundan korunmak için havuza ve denize girmeden önce vücudunuza bebe yağı sürün. Sudan çıktıktan sonra duş alarak tuzlu ve klorlu suyun cildinizde hasara yol açmasını engelleyebilirsiniz. Dikkatli olun, suda aralıksız uzun saatler geçirmeniz tuzlu ve klorlu suyun cildinizi kurutma riskini arttırır. 

8. Havuz temasını 30 dakika gibi kısa aralıklarla sınırlandırın. Ayrıca havuzdan çıktıktan sonra duş alarak havuz suyunu cildinizden uzaklaştırın.

Leyditurk.com