Terliyken serin ortamda durmayın !

Terliyken serin ortamda durmayın !

Aşırı ve ani sıcaklık farkları, insan vücudu üzerinde sağlık problemlerine neden oluyor.

Mekân içi ve dışındaki meydana gelen 7-8⁰C’nin üzerindeki aşırı ve ani sıcaklık farkları, insan vücudu üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yaratarak sağlık sorunları meydana getirir.

Sıcak yaz günlerinde mekân içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi vücut direncini düşürür. Bu durumda viral enfeksiyonların sık görülmesine sebep olur.

Bahçelievler Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Nesriye Demirel sıcak havalarda olası durumları ve neler yapmamamız gerektiğini anlattı.

Bilinçsiz klima kullanımında çocuklar, yaşlılar, şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan kişiler daha çok tehlike altındadır.

Çünkü bu gruptaki kişilerin vücut dirençleri klimanın havaya saçtığı bakteriler nedeniyle daha da zayıf düşebilir. Klimalar, gerekli periyodik bakımları yapılmadığında ‘klima ateşi’ olarak bilinen bir hastalığa sebep olabilmektedir.

Bu hastalık klimaların suyu yoğunlaştıran bölgelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların solunum havasına karışması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Rahatsızlık, bakterilerle kirlenmiş klima sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra ateşli bir hastalık gibi başlar. Hastalarda gribi anımsatan ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk ve halsizlik gibi birçok şikâyet meydana getirir.

Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer, serin bir havayla karşılaşınca kas ağrıları ve kas tutulması yaşanabilir.

Aynı zamanda aşırı serin olan mekândan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut kaslarında ağrı meydana gelir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin tedbir almaları gerekir.