Tiroid bezi hastalıklarından nasıl korunuruz?

Tiroid bezi hastalıklarından nasıl korunuruz?

Sağlıklı bir yaşam için iyotlu tuz kullanın, tiroid bezi hastalıklarından korunun.

Ülkemizin en yaygın hastalıklarından biri olan tiroid bezi hastalıklarının en önemli nedeni iyot ve selenyum eksikliği. Bu hastalıktan korunmak için iyotlu tuz kullanabilirsiniz.

Tiroid bezi hastalıklarına ülkemizin tüm bölgelerinde sıkça rastlanıyor, özellikle Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Göller Bölgelerimizde bu hastalığa yakalanan kişi sayısı oldukça yüksek seyrediyor. Yapılan araştırmalarda ülkemizde böylesine yoğun görülen tiroid hastalıklarının en önemli nedeni ise iyot ve selenyum eksikliği. Ülkemizde çoğu bölgede erozyona bağlı olarak toprağımız ve suyumuzda iyot oranının az oluşu tiroid eksikliği yani guatrın ana nedeni olarak ortaya çıkıyor.

İyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunuyor fakat bu miktar yaşam için çok büyük bir önem taşıyor. Yeterli iyot alınmaması, özellikle okul çağındaki çocukların öğrenme yeteneğinde azalmaya ve algılama güçlüğüne neden oluyor. Eğer iyot eksikliği çocukluk döneminde çok belirgin ise, beyin gelişimi de iyi olmayacağından zekâ geriliğine dahi neden olabiliyor. Ayrıca, iyot eksikliği kadınlarda düşük yapmaya ve gebe kalmada zorluğa da neden oluyor.

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Endokrinoloji Bölüm Başkanı Uz. Dr. Şen Ilgın, guatr hastalığından ve olası etkilerinden korunmak için herhangi bir tiroid hastalığınız yoksa mutlaka yeterli miktarda iyotlu tuz tüketin diyor. Ilgın’a göre, iyotlu tuz alırken ve kullanırken iyotun buharlaşıp havaya karışmaması için birçok konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Buna göre poşet ambalajdaki tuzlar yerine ışık ve güneş almayan, içini göstermeyen tuzluk şeklindeki ürünler tercih edilmeli, bu tuzlukların ağızları kapalı tutulmalı, güneş, ateş, fırın yanı gibi sıcağa, ısıya ve ışığa maruz bırakılmamalı, karanlık ve serin yerlerde muhafaza edilmeli. İyotun buharlaşmasını önlemek için, tuz yemeklere kaynamadan önce konulmamalı, tencereyi ocaktan indirmeden hemen önce ilave edilmeli.

Ülkemizin suyu ve toprağında iyotun az miktarda bulunması sebebiyle Türkiye’nin hemen her yöresinde iyot eksikliği yaşandığını belirten Ilgın sözlerine şöyle devam ediyor; “İyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıklarını önlemek amacıyla anne karnından itibaren iyotlu tuz, gereken ölçülerde alınmalı. Ülkemizde gıdayla ilgili tek iyot kaynağı iyotlu tuz. Bazı yabancı ülkelerde tuzun yanı sıra su, ekmek, yağ da iyotlandırılıyor. Deniz balığı, kalamar, karides, midye, ıstakoz gibi deniz ürünleri, yosunsu bitkiler ise diğer zengin iyot kaynakları. Yumurta, yoğurt, süt, peynir, patates, kuru fasulyede iyot oranı yüksek besinler olarak ortaya çıkıyor.“

Uz. Dr. Şen Ilgın, “Guatr yoksa mutlaka kullanım özelliklerine dikkat edilerek iyotlu tuz kullanılmalı, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde iyot alımına özel önem gösterilmeli, iyotlu tuzla yeterince iyot alımı yapılamıyorsa, doktor tavsiyesiyle yoğun iyot preparatları kullanılmalı” diyor. Bu dönemlerde iyotun yeterli seviyede alınmasının, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için büyük önem taşıdığını belirten Ilgın, “Artık ülkemizde de saf iyot preparatları bulunuyor. Buna karşılık mevcut tiroid hastalığı varsa, iyotlu tuz yemekten kaçınmak gerekiyor; iyot kullanımı hastalığı daha da şiddetlendirebiliyor. İyotsuz tuzlar marketlerde rahatça bulunabiliyor. İyotsuz tuz bulunamıyorsa yerine kaya tuzu kullanabilirsiniz” diyor. Ilgın böyle durumlarda dahi diğer aile bireylerinin iyot eksikliği yaşamaması için, ailede bir kişinin iyotsuz yemesi gerekiyorsa, yemeklerin tuzsuz pişirilmesi gerektiğini, sonrasında ise herkesin kendi tuzunu kullanması gerektiğini vurguluyor.

Leyditurk.com