Türkiye’nin 3’te 1’i diyabet riski altında

Türkiye’nin 3’te 1’i diyabet riski altında

Diyabet için sadece açlık kan şekerine bakılması yeterli değil.

Hisar Intercontinental Hospital Obezite ve Diyabet Polikliniği Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol’la Dünya Diyabet Günü’nde diyabetin temel nedenlerinden biri olan; gizli şeker olarak da bilinen, insülin direncini ve neler yapılması gerektiğini konuştuk…

Birçok kişinin doktor kontrolünde sadece açlık kan şekerine bakıldığına; ancak açlık kan şekerinin yanı sıra mutlaka açlık insülin ve tokluk kan şekeri düzeyinin de kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Erol; ‘Sadece açlık kan şekerine bakılması yeterli değil. Çünkü kişinin açlık kan şekeri normal; ama açlık insülin düzeyi yüksek olabilir. Onun için ailede diyabet öyküsü varsa, beslenmenize dikkat ettiğiniz halde kilo veremiyorsanız, çok su içmeye başladıysanız, ağız kuruluğu problemi yaşıyorsanız mutlaka açlık kan şekeri ile birlikte açlık insülin düzeyine de baktırmanız gerekir. Sağlıklı bir kişide açlık kan şekeri 100’ü; tokluk kan şekeri ise 140’ı geçmemelidir.’ açıklamasında bulundu…

İnsülin Direnci Diyabetin Başlangıcı...

Halk arasında gizli şeker olarak bilinen insülin direnci diyabetin başlangıcı. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder. Karaciğerde, kasta, periferik dokularda hücre düzeyinde insüline yeterince duyarlılık olmadığı zaman glikoz hücrenin içerisine giremez. Vücut belli bir noktaya kadar daha çok insülin salgılayarak bunu aşar. Ancak uzun vadede pankreasın insülin üretme kapasitesi düşer. İnsülin direncinde vücut hiperinsülinemi dediğimiz yüksek insülin düzeyine sahiptir. Sürekli üretilen insülin; insülini üreten beta hücrelerine toksik etki yaparak hücrelerin ölümüne neden olur. Bu süreçte açlık kan şekeri ile ilgili yapılan testler normal çıkabilir; ancak insülin yükseldiği için kişi sürekli acıkmaya, karbonhidratlı gıdaları daha fazla tüketmeye, sürekli tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duymaya başlar.

Diyabetten Korunmak İçin…

Sağlıklı ve ideal kilonuzu koruyun.

Sigaradan uzak durun.

Yağlı yemeklerden kaçının.

Gideceğiniz yerlere yürüyerek gidin.

Asansör yerine merdiven kullanın.

Masa başında çalışıyorsanız sık sık hareket edin.