Türkler daha az yürüyor

Türkler daha az yürüyor

Dünya Yürüyüş Günü sebebi ile uzmanlar yürüyüşün önemine dikkat çekiyor.

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü tüm dünyada çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. Türkiye\'de fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirenlerin azlığına dikkat çeken uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün hareketli bir yaşamın sağlık açısından önemine dikkat çekmek için ilan ettiği 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü sebebi ile yürüyüşün önemine dikkat çekiyor. Hareketsiz yaşamın hayat kalitemizi düşürdüğü bilinen bir gerçek. İngiltere’de yapılan bir araştırma, haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yapmanın, yaşam süresini uzattığı ve hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor. Hareketli yaşam konusunda yetersiz bir ülke olan Türkiye’de ise uzmanlar yürüyüşün ve egzersizin önemine dikkat çekiyor.

Peki neden yürümeliyiz?

Fonksiyon Manuel Terapi ve Fizyoterapi Kliniği\'nin kurucusu Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar : “ Yürüyüş basit, doğal ve güvenli ancak çok önemli bir günlük fiziksel aktivitedir. Yürüyüşün en cazip tarafı yaşam boyu bir egzersiz biçimi olup, uzun ve sağlıklı bir hayat için büyük bir adımdır.” diyor.

Yapılan son araştırmalar , altı hafta boyunca günde sadece yirmi dakika yürümenin, kendinizi çok daha mutlu hissetmenizi sağladığını gözler önüne seriyor. “ Ostreopoz, kalp sorunları, diyabet ve Alzheimer gibi kronik hastalıkları önleyen hiçbir ilaç yok. Fakat düzenli yürüyüş bütün bu rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltıyor. “ diyen Vardar; yürüyüşün aynı zamanda ruh sağlığımız içinde son derece faydalı bir aktivite olduğunu belirterek önemine dikkat çekiyor.

Sakatlıklardan korunmak için doğru yürümenin çok önemli olduğunu belirten uzman fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar: “ Doğru tempoyu bulmak için koşma seviyesine gelecek kadar hızlı yürüyün, daha sonra biraz yavaşlayın. Amacınız, konuşurken bir parça nefessiz kalacak kadar hızlı yürümek olmalı.” diyor ve doğru ayakkabı seçiminin de oldukça önemli olduğunu hatırlatıyor.