Uyku alerjisi gelişimini engelliyor olabilir

Uyku alerjisi gelişimini engelliyor olabilir

Çocuklarda gelişimin ve büyümenin en önemli etkenlerinden birisi: uyku…

Düzensiz uyku problemi olan çocuklarda, yetersiz salgılandığı görülen “BÜYÜME hormonu” büyümede yavaşlamaya neden olabiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak; özellikle alerjik hastalıkların, çocukların gece uykusunu böldüğünün ve çocukları kaliteli uykudan uzaklaştırdığının altını çiziyor.

Kalitesiz bir uykunun, çocuk gelişimini yavaşlatacağını belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle alerjik astımın çocukların uyku düzenini en çok etkileyen hastalıkların başında geldiğini belirtiyor. Tabak; alerjik astımda görülen, gece sabaha karşı gelen öksürük krizleri ve nefes alamama ataklarının, uykunun bozulmasında en çok rastlanan sebepler olduğunu söylüyor. 

Astım- Burun Tıkanıklığı- Uyku Apnesi Sendromu

Genellikle astıma, alerjik nezlenin eşlik ettiğine değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, burun tıkanıklığının da  astım ve alerjik nezle ile beraber sıklıkla görüldüğünü belirtiyor.  Burun tıkanıklığına bağlı, gece oksijensiz kalan çocuklarda “uyku apne sendromu” denilen ve 20 saniyeyi geçen nefes durmalarının görüldüğünün de altını çiziyor.

Gece Ağlamalarının Nedeni Alerjik Egzama Olabilir

Alerjik egzama, çocuklarda gece uykusunu bozan hastalıklarda ikinci sırayı alıyor. Bu hastalığın özellikle gece alevlenen kaşıntı atakları nedeniyle çocukların uyku düzenini bozduğunu ifade eden Prof. Dr. Yonca Tabak; bebeklerde sebepsiz gece ağlamalarının nedenin bu olabileceğinin göz önünde tutulması gerektiğini söylüyor.

Alerjiye Neden Olan Kaynaktan Uzaklaştırın

Düzenli bir gece uykusunun önemini vurgulayan Yonca Tabak, çocuklar için mutlaka kaliteli uyku uyuyabilecekleri ortamın sağlanması gerektiğini söylüyor.

Tabak, alerji kaynaklı bu hastalıklarda çocukların, hastalığın temelinde yatan alerjik maddeden uzaklaştırılmasının,  şikâyetleri ciddi düzeyde azaltacağını ve düzenli bir uyku ortamı sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtiyor.

Alerjik maddeden uzak durmanın yetmediği durumlarda ise alerji ilaçları ile şikâyetleri baskılamak yoluna gitmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, Uzun dönemde alerjik hastalıkların kökten çözümünün vücudu alerji yapıcı maddeye alıştırmak olduğunu düşünürsek,  uygun hastalarda vakit geçirmeden dilaltı damla aşı tedavisi ile bu alıştırma işleminin başlatılması en uygun yaklaşım olacaktır. “ diyor.