Uzmanlar uyarıyor: 1 milyar insan kör olacak!

Uzmanlar uyarıyor: 1 milyar insan kör olacak!

2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısı görme problemi yaşayacak.

Yapılan araştırmalara göre 2050 yılına kadar , dünya nüfusunun yarısının (yaklaşık 5 milyar) görme bozukluğu yaşayacağı tahmin ediliyor. Şu anda, dünyada 2 milyardan fazla insanın miyoptan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Özel Veni Vidi Göz Hastanesi doktorlarından Op.Dr.Özer Kavalcıoğlu  gelişmekte olan miyopi göz ardı edilirse yüzyılın ortalarında 1 milyar insanın körlük riskiyle karşılaşabileceğini söylüyor.

Miyopi sorunun son 30 yılda erişkinlerde belirgin bir artış gösterdiğini  belirten Kavalcıoğlu Miyopinin gelişen lazer teknolojileri ile iyileştirilebilir bir görme bozukluğu olduğunu ancak Çağımızın bu önemli sorununa karşı her çocuğun ve yetişkinin göz sağlığının korunması için sağlık kuruluşlarının ve okulların farkındalığı arttırmak amacıyla birlikte çalışmaları gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.

Ebeveynler ve öğretmenlere ortak hareket çağrısında bulunan Op.Dr.Özer Kavalcıoğlu yetişkinlerin yüzde 63’ünün elektronik aygıtlardan yayılan, yüksek enerjili görünür veya mavi ışınların gözlerine olan olumsuz etkilerinin farkında olmadığına değinerek “Ebeveynler, çocuklarını her gün en az iki saat dışarıda vakit geçirmeleri için teşvik etmelidir. Çünkü doğal ışıklar gözlerimiz için çok faydalı, özellikle de gözleri hâlâ gelişmekte olan çocuklar için. Ayrıca çocukların yakın odak gerektiren tabletler, cep telefonları, elektronik oyunlar, televizyon ve diğer faaliyetleri için elektronik cihazlar üzerinde çok fazla zaman harcamadıklarından emin olunması gerekir.” dedi.

Kavalcıoğlu son olarak, “Öğretmenler ve veliler çocukların düzenli aralıklarla görme sorunları açısından taranmasını sağlamalı ve çocuklarda görme sorunlarının teşhis edildiğinden emin olmalıdır. Ayrıca çocuklarda, başarılarında etkili olan görme sorunları konusunda bilgilendirilerek uyanık olmaları sağlanmalıdır.” diyerek uyarılarda bulundu.