Uzmanlardan tatilcilere uyarı !

Uzmanlardan tatilcilere uyarı !

Uzmanlar denizde gözlerinizi açık tutmamanız konusunda uyarıyor.

Kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek için denize ve havuza girenler dikkat etmeli. Hijyenik açıdan uygun koşullara sahip olmayan denizler ve havuzlar önemli bir göz hastalığı olan konjonktivite yakalanma riskini artırıyorDünyagöz Etiler’den Op. Dr. Alp Kayıran yaz döneminde konjonktivit vakalarına çok sık rastlandığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. 

Havuzlardaki klor göz sağlığını tehdit ediyor

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için kendisini havuza atanların hijyen şartlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Alp Kayıran sözlerine şöyle devam etti: “Hijyenik olmayan havuzlar başta konjonktivit olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olabiliyor. Pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer yeterli hijyen sağlanmaz ise çok sayıda insan, havuzlardan bakteri kapabiliyor.” 

Havuzdaki klor miktarının da çok önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Kayıran sözlerini şöyle sürdürdü: \"Klor aşırı miktarda olursa gözde irritasyon meydana getirerek kızarma ve yanmaya neden olur. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalı.\" 

Denizde gözlerinizi açmayın

Deniz suyunun da gözlerde kızarıklığa yol açabildiğini belirten Op. Dr. Alp Kayıran, deniz yeteri kadar temiz değilse konjoktivit riskinin arttığını belirtti. Özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamanın birçok alerjik göz rahatsızlıklarından korunmada önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Kayıran, göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılmasını da tavsiye etti. 

Konjoktivitin belirtileri neler?

Konjonktivitin gözlerde, kızarıklık, kaşınma, batma, yanma, çapaklanma, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Op. Dr. Kayıran, bu şikayetleri olanların hemen göz doktoruna başvurması gerektiğini belirtti. Op. Dr. Kayıran, bazı vakalarda göz kapaklarının da hafif şişebileceğini ancak kişinin görmesinin etkilenmeyeceğini açıkladı. 

Alerjik şikayetler bitinceye kadar havuzdan ve denizden uzak durulmalı

Konjonktivit rahatsızlığına yakalanan hastalar için öncelikle alerjen maddenin tespit edilmesi gerektiğini bildiren Op. Dr. Alp Kayıran, bu hastaların şikayetleri geçinceye kadar havuz ve denizden uzak durması gerektiğine dikkat çekti. Kayıran, konjonktivit tedavisinde hücreleri dengeleyici, iltihap giderici ve kimi zaman da kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçlarının da faydalı olabileceğini açıkladı.