Vitaminler kanseri önlüyor mu?

Vitaminler kanseri önlüyor mu?

Bazı vitaminlerin kanseri önlediği yada tedavi ettiği haberleri yalanmış.

Bazı vitaminlerin kullanımının kanseri önlediği ya da kanseri tedavi ettiği yolundaki iddiaların doğru olmadığı açıklandı.

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sigarasız bir toplum, sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı ile kanserlerin yüzde 50'sinin yok olacağını söyledi. Prof.Dr.Özdoğan, bazı vitaminlerin kullanımının kanseri önlediği ya da kanseri tedavi ettiği yolundaki iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Özdoğan, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde kanserin bir miktar artmaya devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Ama patlama algısı oluşturacak düzeyde değil. Beklenmedik bir durum söz konusu değil. Ancak etrafımıza bakınca, 'her tarafta kanser vakası görüyoruz algısı', bir korku, endişe oluşturuyoruz. 'Acaba kanser patlıyor mu?' diye. Kanser artık teknolojik gelişmeler insanların farkındalığı, hekimlerin çok ilgili davranmaları ile erken saptanabiliyor. Son 20 yılda kanser tedavisinde ciddi gelişmeler oldu. Kanserin 150 çeşidi var. Alt grupları binlerce. Bir çoğunda hastanın uzun yaşamasını sağlayan tedavi stratejileri var. Erken tanı ile iyileşmiş hastaların fazla olması, 'Kanser patlıyor mu?' endişesini oluşturuyor. Bunun doğru bir endişe olduğunu düşünmüyorum"

KANSERLERİN YÜZDE 50'SİNİ YOK EDEBİLİRİZ

ABD'de kansere bağlı ölümlerde azalma olduğunu belirten Prof.Dr.Özdoğan, "Ama Türkiye'de beklenen hafif bir artış trendinin devam ettiğini düşünüyorum" dedi.

Devletin güzel bir politika uyguladığını ve bunu başarı ile götürdüğünü kaydeden Prof.Dr.Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Sigara kullanımının ortadan kalkması neredeyse tüm kanserlerin üçte birini yok edecek. Sigarasız bir toplumda akciğer kanseri olmayacak. Akciğer kanseri Türkiye'de birinci sırada. Sigara kullanımı önümüzdeki 10-20 yılda silinirse, neredeyse akciğer kanseri görmeyeceğiz. Bu çaba çok yeni. Emekleme döneminde. Sigarasız bir toplum, sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı ile neredeyse kanserlerin yüzde 50'sini yok edeceğiz."

Türkiye'de ve Antalya'da en sık görülen kanser türünün akciğer olduğunu belirten Prof.Dr.Özdoğan, "Kadınlarda meme kanseri ilk sırada ancak kadınlarda sigara kullanımı arttığı için akciğer kanserleri hızlıca üst seviyeleri zorluyor" dedi.

VİTAMİNLER SORGULANDI

Vitamin ve antioksjidanların çok sorgulandığını anlatan Prof.Dr.Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Vitamin ve antioksidanların kanseri önlediği, sağlıklı insanların bunları çok miktarda kullanarak korunabileceği iddia edildi. Ama son 10 yılda, bunun böyle olmadığını gördük. Tam tersine bunları hekim önerisi dışında çok miktarda tüketenlerde kanser sıklığında artış gördük. Koruyacağını düşünürken, korumadığını gördük. Bugün vitamin kullanımı terkedilmiş durumda. Alternatif tıp pazarına bakıldığında, vitaminlerden bitkisel ürünlere doğru kaydığını görürsünüz. Çünkü vitaminlerin gözlemsel çalışmalarda olumsuz etkileri ortaya konuldu. Elbette bir insanda vitamin eksikliği ortaya çıkıyorsa hekim önerisinde kullanılmalı."

Sağlıklı beslenmenin önemine değinen Prof.Dr.Özdoğan, "Sağlıklı beslenme çok kolay. Beyaz et, balık, sebze meyve alışkanlığı edinmek sağlıklı yaşamın en önemli faktörü. Yarım saat egzersiz yaşamı koruyan bir faktör" ifadelerini kullandı. Şekerin kansere neden olduğu ya da kanser hastalarında olumsuz etki yaptığı ile ilgili tüm hastaların kendisine soru sorduğunu anlatan Prof.Dr.Özdoğan, "Her hasta bu soruyu soruyor. Şeker çok tüketilirse kilo yapar. Kilo eşittir kansere yatkınlık demektir. Direk şeker aldım kanserim büyüdü mü? Bu söz konusu değil" dedi.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi'nde hastaların sanatsal etkinler, yoga ve müzikle iç içe tedavi aldığını hatırlatan Prof.Dr.Özdoğan, "Akdeniz Üniversitesi'ndeki kanserli hastayı yaşamın içine çekme çabamız burada da devam ediyor. Bu Türkiye'ye örnek oldu. Proje benimle başladı ama bu projeye çok sahip çıkan oldu. Çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

Yıllarca kanser tedavisi alanların bodrum katlarda, ışıksız alanlarda, kötü mekanlarda, kendilerini kötü hissederek tedavi gördüklerine dikkat çeken Prof.Dr.Mustafa Özdoğan, şunları söyledi:

"Bunu değiştirmek istiyoruz. Koridorda değil, yaşamın içinde olmalarını istiyoruz. Biz doğu kültürü, sıcak duygusal ruhu olan insanlarız, sıcacık kalbi olan insanlarız. Bunu bilim ve teknoloji ile birleştirirsek ne ABD ne de Avrupa'daki tedaviye ihtiyaç duyacağız. Biz daha iyisini yaparız."

ANTALYA KANSER TEDAVİ ŞEHRİ OLACAK

Kanser hastalarının sanatla iç içe tedavi olmasının bir ara proje olduğunu söyleyen Prof.Dr.Özdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu, bir rüyayı gerçekleştirme yolunda ilk adım projesidir. Ana proje, orman içinde uluslararası nitelikle, yatay binalarda yaşam içinde tedavi sunmak. Hastaların her türlü enstürmanların eğitimini almaları, resim yapmaları, yoga yapmaları. Bunun için çok ciddi çalışıyoruz. Kepez'de orman içinde bunu yaptığımızda, Antalya gurur duyulan bir yer olacak. Parmakla gösterilecek. Antalya'nın bir kanser tedavi şehri olması benim gönlümden geçiyor. Avrupa'dan Ortadoğu'dan bakıldığında, 'En iyi tedavi almak için Antalya'ya gidilir' denmesini hayal ediyorum."

HASTALAR MEMNUN

Medstar Hastanesi'nde kemoterapi tedavisi alan Gülşen Fenerlioğlu, "Bir yıl koruyucu tedavim devam edecek. Buraya tedaviye değil bir misafirliğe bir etkinliğe gelmiş hissediyoruz. Resim yapıyoruz, yoga ile rahatlıyoruz. Doktorumuzun, hemşirelerin sıcak ilgileri çok güzel" dedi. Ayşe Karakaya ise, "Kendimi şanslı hissettim. Burayı görünce her şeyin kolay olduğunu, herkesin benim için bir şeyler yapmak istediğini düşündüm. Resime ilgim vardı. Burada boyaları görünce dayanamadım" diye konuştu.

Hastalara resim dersi veren Aysun Erdoğan da, "Hastalarımız resim yapıyor. Burada ilacın sıkıntılı zamanını pozitife çeviriyorlar" dedi.

İHA