Yaz mevsimi göz hastalıklarını tetikliyor

Yaz mevsimi göz hastalıklarını tetikliyor

Tatil hazırlıkları başladı. Güneş gözlükleri, güneş kremleri hepsi tamam. Peki göz sağlığınızı nasıl koruyacağınızı düşündünüz mü?

Yaz mevsimi geldi. Tatil hazırlıkları başladı. Güneş gözlükleri, güneş kremleri hepsi tamam. Peki yazın göz sağlığınızı nasıl koruyacağınızı düşündünüz mü? Aktif Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Cüneyt Karaarslan yaz aylarında göz sağlığının nasıl koruncağı yönünde önemli bilgiler verdi.

Göz Rahatsızlıkları Yaz Aylarında Artar

Yazın özellikle alerjik göz rahatsızlıklarında önemli oranda artış gözlendiğini belirten Cüneyt Karaarslan, “Ayrıca konjunktivit, göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen göz yüzeyinde kabarık kızarık kitleler de güneşle beraber büyür” dedi.

Hijyene Dikkat Etmek Önemli

Yaz mevsiminde görülen göz infeksiyonlarının genelde kuru, sıcak, tozlu, polenli havalarda ve havuzlardan bulaştığına dikkat çeken Aktif Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Cüneyt Karaarslan,  “Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bunun için kuru, tozlu, polenli ortamlardan uzak durmak ve serinlemek için girilen havuzlarda hijyene dikkat etmek ve alerjenlerden korunmak gerekir” diye konuştu. .

Ultraviyole Filtreli Güneş Gözlüğü Kullanılmalı

Karaarslan iyi bir güneş gözlüğünün nasıl seçilmesi konusunda da bilgi verdi ve şunları söyledi: Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca ultraviyole filtreli güneş gözlükleri de bu korunma için çok önemlidir.
Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle 0 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir”.

Kontak Lens ile Suya Girmek Akıllıca Değildir

“Alerjik konjuntivit bu aylarda artar çünkü güneş ve tozlu, polenli ortam buna müsait bir zemin oluşturur. Bu nedenle alerjik kişiler bu tür ortamlardan uzak durmalıdırlar” diyen Karaarslan diğer önemli konuları da şöyle sıraladı: “Havuzlara girerken özellikle gözümüzü klordan ve mikroplardan korumak için yüzücü gözlüklerinden takmak oldukça faydalıdır.Kontakt lens kullananlar güneş gözlüğünü takabilirler ve faydalıdır. Kontakt lens kullananlar bu aylarda lens temizliğine dikkat etmeli ve havuzdan bulaşacak mikroplara karşı uyanık olmalıdırlar. Gözde kontakt lens ile suya girmek akıllıca değildir. Öte yandan kuru göz hastalığının kaynaklandığı sebebe göre göz yaşı ihtiyacı yazın artabilir. Kuru göz hastaları direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalı, güneş gözlüğü takmalı ve yapay göz yaşı damlalarının kullanım sıklığını arttırmalıdırlar”.