Yediklerimiz katarakt nedeni mi?

Yediklerimiz katarakt nedeni mi?

Katarakt riskini beslenme şeklinizi değiştirerek azaltabileceğinizi biliyor musunuz?

İleri süreçte körlüğe dahi neden olan kataraktın gelişmesinin beslenme alışkanlıklarımızla ilişkisini modern katarakt cerrahisi ve lazer uygulamalarında öncü rol oynayan Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu uzmanlarından Doç. Dr. Tuğrul Akın’a sorduk.

Katarakt riskini beslenme şeklimizi değiştirerek azaltabilir miyiz?

Beslenme şekli ve katarakt oluşumu arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuğrul Akın, en yüksek riskli grubun her gün 100 gr. dan fazla et tüketenler olduğunu söyledi. Orta derecede ve az et tüketicilerinde, balık tüketicilerinde ve vejeteryanlarda ise risk daha azdır.

Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu Uzmanlarından Doç. Dr. Tuğrul  Akın , sebze ağırlıklı bir beslenmeye ağırlık verilmesini, C vitamini ve omega-3 içeren besinler (balık, ceviz, keten tohumu), E vitamini (zeytinyağı, ıspanak, brokoli, ceviz ve badem), lutein (ıspanak ve balkabağı) ve zeoxanthin (mısır) içeren besinler tüketilmesini tavsiye ediyor.

Bunun dışında yaşam şeklimizinde çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tuğrul Akın, “Sigara, aşırı güneşe maruz kalma ve şeker hastalığı gibi durumlar da katarakt oluşumunu hızlandıran risk faktörleridir.” diyor.

Leyditurk.com