Yılbaşı ertesinde zinde uyanın

Yılbaşı ertesinde zinde uyanın

Ziyafet sofraları kurup, yeni yılı kutlarken unuttuğumuz bir şey oluyor; 1 Ocak sabahı…

İster şehir dışında, ister bir gece kulübünde ya da televizyon karşısında geçsin, yılbaşı menüsü diğer akşamlardan farklı oluyor. Ziyafet sofraları kurup, yeni yılı kutlarken unuttuğumuz bir şey oluyor; 1 Ocak sabahı… 2013’ün ilk gününü mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik ile geçirmek yerine yataktan dinç kalkmak ve keyifli bir tatil günü yaşamak için önerilerimize kulak verin.

Önlemlerinizi 31 Aralık’ta alın

1 Ocak’ın hazırlığına 31 Aralık sabahından başlamakta yarar var. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın ve gün içinde salata ya da sebze yemeğinin yanında birer dilim ekmek yiyin. Ara öğünlerinizi atlamayın. Gün boyu aç kalarak gece alacağınız kalorileri dengeleyeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günü yeterince beslenmeden geçirirseniz akşam aşırı yemek yeme eğiliminde olacağınızı unutmayın. Gün içinde yapacağınız 45 dakikalık hafif egzersiz hareketleri ile gece alacağınız kaloriyi dengeleyebilirsiniz. Daha başarılı bir plan yapmak istiyorsanız hafif beslenmeye ve egzersiz yapmaya üç gün önceden başlayabilirsiniz.

1 OCAK PROGRAMI

Bütün gün uyumayın


Yılbaşı gecesi her zamankinden geç yatağa girmeniz, ertesi günü yatakta geçirmenizi gerektirmiyor. Uyku saatinizi biraz uzatıp sabah kahvaltınızı brunch şeklinde yapabilirsiniz. Güne ara öğün alarak devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yiyerek erkenden uykuya dalmak, uykusuzluk sorununuza çözüm olabilir. Uykusuzluğa karşı gün içinde enerji verecek gıdalar tüketmeniz de etkili oluyor. Sabah kahvaltısına ekleyeceğiniz kuruyemiş, bir tatlı kaşığı kadar tahin-pekmez ikilisi ve yumurta enerjinizi yükseltebilir. Gün içinde bol su içmek, hareketli olmak ve meyve, sebze tüketmek de günü enerjik geçirmenize destek olabilir.

Evde kalın, hareket edin

Bedensel yorgunluğunuzu bütün gün yatmak yerine evde yapacağınız hafif hareketlerle giderebilirsiniz. Alışverişe ya da sinemaya gitmekten kısacası sizi yoracak diğer aktivitelerden kaçınmanızda fayda var.

Mideyi yormayan yılbaşı sofrası için öneriler

Yılbaşı sofrasını kendiniz hazırlayacaksanız şanslısınız… Hem sağlıklı hem de lezzetli tatlar yaratmak elinizde olacak. Bir başkasının sofrasına davetliyseniz ya da bir restoranda yemek yiyecekseniz seçimlerinizi dikkatli yapmakta ve sofradan doymadan kalkmakta fayda var. Memorial Suadiye Tıp Merkezi’nden Diyetisyen Nilay Keçeci, midenizi yormayacak bir sofra için şu önerilerde bulunuyor:

● Sofranızda çeşit çeşit salatalar bulunsun. Yoğurtlu semizotu salatası, enginar salatası, beyaz lahana salatası ya da renkli biberli mevsim salatası tercih edebilirsiniz. Salatalar, yılbaşı yemeğinde hem tokluk hissi oluşmasına hem de ertesi günü daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.

● Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi hindi, kırmızı etten daha düşük kolesterol oranına sahip olduğu için her zaman sağlıklı bir seçenek. Hindiyi tercih etmiyorsanız balık veya tavuk gibi beyaz et çeşitlerine yönelebilirsiniz. Balık ve tavuğu fırında taze hazırlayacağınız soslar ve sebzelerle pişirebilirsiniz.
● Ordövr tabağında kızartma, kavurma gibi ağır ve yağlı yiyecekler yerine taze peynir ve haşlanmış sebzeler bulunsun.
● Pilav, makarna yerine bu besinlerin salatalarına yer verebilirsiniz. Onlarsız olmaz diyorsanız domatesli bulgur pilavı sağlıklı bir seçenek olacaktır.
● Ağır ve şerbetli tatlılardan ziyade meyve veya sütle yapılmış tatlılar ya da ev yapımı, içerisindeki şeker ve yağ miktarı belli olan baklavalara az miktarda yer verebilirsiniz.
● Alkollü içecekler de yılbaşı gecesinin olmazsa olmazlarından… Yeni bir yıla mide-bağırsak sorunları ve ekstra kilolarla girmek istemiyorsanız, kalorisi düşük olan şampanya, şarap ya da birayı sınırlı ölçülerde tercih edebilirsiniz.
● Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden kuruyemişi, yemekten bir ya da bir buçuk saat sonra ve en fazla bir avuç içi kadar tüketin. İki ceviz, beş badem, beş fındık ve bir avuca yakın kabak çekirdeğini aşmayın.
● Yemekten bir saat kadar sonra özellikle glisemik indeksi düşük meyvelerden seçilmiş bir meyve tabağı günü güzel kapatmanıza yardımcı olacaktır. İki dilim ananas ve bir muzdan oluşan meyve tabağı hem mutluluk hormonu salınımına hem de yorgunluk hissinin kaybolmasına katkıda buluyor.

Detoks çayı ile rahatlayın

Alkolü fazla kaçırdıysanız, ertesi günü yaklaşık 15 bardak su içerek geçirin. Meyve suları, bitki ve meyve çaylarından da faydalanabilirsiniz. Alkolün etkisini yok etmek için hazırlayacağınız detoks çayı gün içinde midenizi rahatlatıp enerji depolamanızı sağlayacak.
● Bir kabuk tarçın
● 1 yeşil elmanın kabuğu
● 1 tutam mate yaprağı
Tüm malzemeyi kaynatıp demlendirin ve taze taze için. Mate yaprağı, vücuttaki ödemin atımına, kan şekeri ve kolesterolün düzenlenmesine; ıhlamur, yangı ve ağrı gidermeye, toksik etkenleri uzaklaştırmaya; tarçın, kan şekerini dengemeye, gaz ve şişkinliği gidermeye, iyi huylu kolesterolü yükseltmeye yardımcı oluyor.

Yorgun midenizi rahat bırakın

Bütün bir gece yiyecekleri sindirmekle uğraşarak yorulan midenizi ertesi gün hafif yiyecekler tüketerek mutlu edebilirsiniz. Zeytinyağlılar, çorbalar ve salatalar midenizi dinlendirmeye, bitki çaylarından rezene ve anason gaz şikayetlerini gidermeye, melisa ve papatya çayları ise vücudun dinlenmesine yardımcı oluyor.

Meyvelerle dost olun

Vücuttaki alkolün etkisinin atılması ve enerjik bir güne devam edilmesi için beslenme önerileri;
● Kahvaltıyı hafif geçirdikten sonra günü sıvı gıdalar alarak ve bol su içerek geçirin.
● Gece boyunca yediklerinizin toksik etkisinden kurtulmak için gün boyunca bol C vitamini alın; portakal, mandalina, limon, yeşil biber, maydanoz, domates tüketin. Domates, vücutta toplanan fazla suyun atılmasına da yardımcı oluyor.
● Mutluluk hormonu salınımına ve alkolün etkisiyle genişleyen damarların toparlanmasına yardımcı olan muzu tüketin. Örneğin gün içinde yulaf ezmesi ve muzu karıştırarak yapacağınız bir kase sütlü karışım, bir öğle öğünü yerine geçebilir, mide ve bağırsaklarımızı rahatlatabilir.

1 OCAK DETOKSU

Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış omlet + 1 dilim beyaz peynir + 2 adet ceviz içi + bol yeşillik
Ara: 1 fincan detoks çayı
Öğle: 1 kase kremasız sebze çorbası (içerisinde havuç, kabak, bir küçük patates olabilir) 2 yemek kaşığı lor peyniri + 1 çay kaşığı çörekotu karıştırılmış bol yeşillikli mevsim salatası
Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayı
Akşam: 1 kase sebze çorbası + 4 yemek kaşığı semizotu ya da enginar salatası
Ara: 1 fincan detoks çayı
Gün boyunca bol su içmeyi unutmayın.

Formsante/ Yaprak Çetinkaya