Kadın Üroloji Uzmanının, Hastalarıyla İlginç Diyalogları

Kadın Üroloji Uzmanının, Hastalarıyla İlginç Diyalogları

ERZURUM Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) bir yıldır görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Nursen Atasoy, hastalarıyla zaman zaman ilginç diyaloglar yaşıyor.BEAH'ın Üroloji Servisinde görevli Op. Dr. Nursen Atasoy, bölüm erkek...

ERZURUM Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) bir yıldır görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Nursen Atasoy, hastalarıyla zaman zaman ilginç diyaloglar yaşıyor.

BEAH'ın Üroloji Servisinde görevli Op. Dr. Nursen Atasoy, bölüm erkek cinsel sağlığıyla ilgilendiği için, kadın doktor adayları tarafından üniversite yıllardından itibaren tercih edilmediğini söyledi. Ablası ve kardeşinin de doktor olduğunu aktaran bekar 32 yaşındaki Dr. Nursen Atasoy, muayene için gelen hastaların karşılarında kadın doktor görünce şaşırdığını ve bu nedenle ilginç diyaloglar oluştuğunu kaydetti. Dr. Nursen Atasoy, hastalarla oluşan diyaloglardan örnekleri şöyle anlattı:

"İçeri giren hastalar beni sekreter ya da hemşire sanıyor. Erkek olan sekreterimi de doktor sanıp başlıyor ona sıkıntılarını anlatmaya. Bazıları muayene olmak istemeyor. Kimi de muayene sırasında utanıp kaçıyor. Polikliniği terk edip sonra karısıyla gelen hastalar bile var. Bir keresinde cinsel sorunları olan bir hasta karşısında beni görünce 'böbrek taşım var' deyip dışarı çıktı. Aynı hasta yan odada bulunan erkek üroloğa muayene olup tüm sorunlarını anlattı. Hastalar eşi ya da ailesiyle paylaşamadığı sorunlarını bana anlatıyor. İlk başta hastalarla çok sorun yaşıyorum ama, tedavi süresi ilerleyip olumlu sonuç alınca memnun kaldıklarını söylüyorlar. Hatta hasta olan, aynı sorunu yaşayan yakınlarını bile getiriyor. Biz doktorlar cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapmadan hastaları muayene ederiz. Özellikle genç erkekler muayenede çok sorun yaratıyor."

'KADINLARIN HASTALIKLARIYA DA İLGİLENİYORUZ'

Cerrah olmaya karar veren kadın doktor adaylarının ürolojiyi seçmesi gerektiğini savunan Dr. Nursen Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üroloji çok spesifik bir bölüm. Özel ve sonuçları olabilecek, çok ağır cerrahisi olmayan bir bölüm. Bütün kadın arkadaşlarımıza ürolojiyi seçmesini öneriyorum. Çekindiğini söyleyen hastaların memnuniyeti ve teşekkür ederek gitmesi tüm zorluğa değer. Üroloji sadece erkek cinsel sağlığıyla ilgilenmiyor. Halbuki biz börek ve idrar torbasıyla ilgili, taş ve prostat ameliyatları da yapıyoruz. Kadınların da böyle hastalıkları oluyor. Bunu bildiğim için, insanların da çekinceleri de olduğu için bu bölümü seçmeye karar verdim. Ayrıca kadınlarda oluşan idrar kaçırma veya benzeri hastalıkların tedavisi ancak bir ürolog desteği ile giderilebilir. Rahatsızlıkları ile ilgili ilaçlarını da anca bir ürolog bilir. Kaedınlar, olası bir idrar yolu rahatsızlıklarında kadın doğuma değil de mutlaka bir üroloğa görünsün. Bu sizin için daha doğru ve erken bir tedavi oluşturur."

FOTOĞRAFLI