Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Kalp Çarpıntısı Belirtileri
Güncelleme:

Kalp çarpıntı nasıl anlaşılır? Kalp çarpıntısı kişinin nasıl hissettiğine bağlı olarak değişebilmektedir. Genellikle ortak belirtiler şunlardır:

·         Kalbin çırpınması gibi bir his

·         Atlamış olan ya da fazla olan kalp vuruşu (ektopik atım olarak da bilinir)

·         Egzersiz yapmış gibi hissetme

·         Kalbin daha sert vurması

·         Kalbin daha hızlı vurması

Kalp çarpıntıları boyun, boğaz, göğüs veya bazen kulaklarda hissedilebilir. Bazı insanlarda kalp çarpıntısı başlangıcından birkaç saniye sonra düzelmekte, diğerlerinde ise bir seferde birkaç dakika sürebilmektedir.

Çoğu insan için, kalp çarpıntısı normal bir olay değildir. Bazı durumlarda endişe verici olsa da, kalp çarpıntısı yaşayan çoğu vakada durum tehlike oluşturmamakta ve ciddi bir sorunu işaret etmemektedir. Diğer yandan, bazı insanlar günde birçok kez çarpıntı yaşamakta ve genellikle sonrasında kalp krizi geçirebilmektedir.

Kalp çarpıntısının nedeni bilindiğinde uygun yaşam tarzı değişikleriyle durumu kontrol altına almak mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte, kalp çarpıntısı diğer problemlerin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Çoğu zaman kalp çarpıntıları hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi) ve aritmiyle (anormal kalp atış hızı) ilişkilidir.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Çocuklar yaşadıkları çoğu sağlık problemini dile getirememektedir. Kalp çarpıntısı da bu problemlerden biri olabilmektedir. Çocuğunuz yaşadığı kalp çarpıntısını en basit şekilde şöyle açıklayabilmektedir:

·         Hızlı veya yavaş kalp atışı

·         Göğüste garip bir his

Çocuklarda da kalp çarpıntısı tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi sıklık ya da arada sırada meydana gelebilir. Doktora bildirmek için mümkünse çarpıntıların saatini ve zamanını not almanız oldukça faydalı olabilir.

Çocuğunuzun kalp çarpıntısı ile birlikte aşağıdaki belirtilerden birini yaşaması durumunda derhal tıbbi yardım istemeniz gerekmektedir.

·         Bayılma

·         Baş dönmesi

·         Nefes darlığı

·         Göğüs ağrısı

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Her kadın hamilelikte kalp çarpıntısını farklı bir şekilde yaşayabilmektedir. Kalbin her zamankinden daha sert atması bazı hamile kadınlarda sersemlik ya da huzursuzluk yaratabilmektedir. Çoğu kadın kalp çarpıntısını göğüste hissedebilmektedir.

Belirtiler ne olursa olsun, hamile kalındığında kalp çarpıntılarının potansiyel birkaç nedeni olabilmektedir.

Hamilelik süreci boyunca belirli aralıklarla doktora gidilmekte, hem annenin hem de çocuğun sağlığı kontrol edilmektedir. Ancak, olağan dışı bir şekilde kalp çarpıntısı yaşamaya başladıysanız, doktorunuzu aramakta fayda vardır. Acil tıbbi yardım almanızı gerektiren bazı belirtiler ise şunlardır:

·         Nefes alma zorluğu

·         Göğüs ağrısı

·         Kan öksürmek

·         Düzensiz nabız

·         Kalp atışının hızlı olması

·         Nefes darlığı

Acil Tıbbi Yardım Gerektiren Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Kalp çarpıntısı ile birlikte, aşağıdaki gibi belirtilerin de yaşanması durumunda hemen acil tıbbi yardım alınması gerekmektedir:

·         Kendinde olma zorluğu çekme (uyanıklık eksikliği)

·         Nefes darlığı

·         Baş dönmesi veya sersemlik

·         Göğüs ağrısı

·         Alışılmadık derecede terleme

Eğer diğer tıbbi koşullar ya da sağlık geçmişi nedeniyle kalp krizi riskiniz bulunuyorsa, çarpıntıyı fark eder etmez hemen bir doktora başvurmalısınız.

Kalp çarpıntılarının başlıca belirtisi, kalp atışlarında görülen değişikliklerdir. Kalp çarpıntıları kalbinizde bir çırpınma, hızlı bir kalp atışı, bir kalp atışını atlama ve normalden daha fazla pompalanan bir vuruş gibi hissedilebilir.

Kalp Çarpıntısı Nedir?

Kalp çarpıntısı, kalbin normalden daha hızlı atması ya da vurması hissidir. Çoğu zamanda, endişe verici olsa da, kalbin bu durumu nedene bağlı olarak normal karşılanabilmektedir ve genellikle de zararsızdır. Diğer durumlarda ise, aritmi yani kalbin düzensiz atışı, daha ciddi kalp hastalıklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi

Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Kafein, alkolden kaçınmak ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişikleri kalp çarpıntısını normale döndürmeye yardımcı olabilmektedir. Diğer tedavi yöntemleri arasında ise ilaç tedavisi, radyofrekans enerjisi ve cerrahi yöntemler bulunmaktadır.

Kalp Çarpıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kalp çarpıntısı tanısı ve tedavisi için kardiyoloji (kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bölüm) bölümüne başvurabilirsiniz.

acil.net