Uzmanlar uyardı: O parfümlerden uzak durun !

Uzmanlar uyardı: O parfümlerden uzak durun !
Güncelleme:

Meme kanserinde baş şüphelinin alüminyum tuzu olduğunu söyleyen bilim insanları “Alüminyum tuzu içeren deodoranlardan kaçının” dedi

İsviçreli bilim insanları, içinde alüminyum tuzları bulunduran deodoranların, kanserli hücrelere yol açabileceğine dair bir çalışma yayımladı. Fareler üzerinde yapılan deneylere dayanan çalışmanın altında, 2012'de benzer bir çalışma yaparak kozmetik şirketlerinin büyük tepkisini çeken Prof. Andre-Pascal Sappino ve Dr. Stefani Mandriota'nın imzaları var. Bilim insanları, farelerin meme hücrelerini alüminyum tuzlarına maruz bıraktı. Yapılan incelemelerde, farelerde tümör hücrelerinin oluştuğu ve bu hücrelerin başka dokulara sıçradığı gözlemlendi. Prof. Sappino, araştırmanın bilimsel olarak kesin bir yargı içermediğini söyledi. Ancak meme kanseri konusunda alüminyum tuzlarının baş şüpheli olduğunu belirtti.

"Bu konuda daha fazla bilimsel çalışmalar yürütmeliyiz" diyen Prof. Sappino, "Akıllıca olan davranış, alüminyum tuzu içeren tüm deodoranlardan kaçınmak olur" ifadelerini kullandı. Fransız basınından Anissa Boumediene'in "20minutes. fr" adlı haber sitesinde yayımlanan haberine göre Prof. Sappino ve Dr. Mandriota'yı bu çalışmaya iten veri, "Son 50 yılda genç kadınlardaki meme kanserindeki artış oranı ve kanser hücrelerinin önemli bir kısmının koltuk altı çevresinde yoğunlaşması" oldu. Uzmanlar, Avrupa süpermarketlerindeki deodoranların yüzde 80'inin alüminyum tuzu içerdiğini ancak bu katkı maddesini içermeyen deodoranların da arandığı takdirde bulunabileceğini söylüyor.