Koronalı günlerde deniz mi güvenli havuz mu ?

Koronalı günlerde deniz mi güvenli havuz mu ?
Güncelleme:

Yaz ayları yaklaşırken koronavirüs salgını sürecinde tatil planı yapan vatandaşlar deniz ve havuzun güvenli olup olmadığını merak ediyor.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, corona virüsünün sudan bulaştığına dair bir kanıt olmamasına rağmen, enfekte olmuş bir kişinin havuz veya deniz kullanımı sırasında damlacıklarının suya düşmesi sonucu bulaş riskinin olabileceğini kaydetti.

Dr. Taşkınoğlu, virüs tehlikesinin bitmediğini belirterek, havuz ya da denize girmek için acele edilmemesi gerektiğini belirtti. Havuzda veya denizde bir virüs taşıyıcısı varsa, özellikle havuzda mesafeyi mutlak sağlamak gerektiğini ifade eden Dr. Taşkınoğlu, şunları söyledi:

HANGİSİ DAHA GÜVENLİ: DENİZ Mİ HAVUZ MU?

“Kimseyle 2 ya da 3 metreden daha fazla yakınlaşmayacağınızı bilerek denize ya da havuza girebilirsiniz. Hasta ve ölüm sayısı azaldı; ancak virüsün tehlikesi henüz bitmedi. Aslında havuz hijyen açısından daha iyi bile olabilir. Çünkü içerisinde klor var ve klorun virüsleri öldürme ihtimali daha yüksek.

Deniz tuzlu su olduğu için öldüreceğini zannediyoruz; ama bazen biz çok zorda kalırsak, tuzlu suyu virüsleri taşıma besiyeri olarak kullanıyoruz. O yüzden denizdeki tuzlu su virüsü öldüremeyebilir, varlığını sürdürmesine sebep olabilir. ‘Denizde virüs ölecek, havuzda virüs ölmeyecek’ diye bir şey söylememiz mümkün değil.

Ancak denizin şöyle bir avantajı olabilir. Deniz sizin çok daha kolay mesafe almanızı sağlayabilir. Ama deniz tuzlu olduğu için avantaj olabileceğini ben düşünmüyorum. Eğer çok istiyorsanız, havuz ilk temizlendiği anda ve boş olduğu zamanda tek başına girmeniz daha sağlıklı olacaktır.”

SİVRİSİNEK CORONA VİRÜSÜ BULAŞTIRIR MI?

Dr. Taşkınooğlu, ayrıca corona virüsünün sivrisinek ısırığıyla bulaşmadığını kaydederek, “Virüsün böyle bir bulaş yolu yok. Çünkü bu virüs viremi yapmıyor. Yani sivrisinek sizin kanınızı emip, kanınızı götürüp başka bir kişiye ya da yere enjekte ettiğinde bulaşmıyor.

Corona virüsünün kan yoluyla bulaşı yok. PCR testini burun ya da ağız sürüntüsünden yapıyoruz; çünkü virüsü en iyi orada yakalıyoruz. Dışkıda da yakalıyoruz. Ama bu virüsü kanda yakalayamıyoruz. Yakalama oranımız çok düşük, ‘yakalayamıyoruz’ kabul ettiğimiz kadar düşük. Kanda tespit edemediğimiz bir virüsü de sivrisinek bulaştıramaz” diye konuştu.

DHA

The Economist yazdı: ''Türkiye’de yeni baskı dalgası güçleniyor'' The Economist yazdı: ''Türkiye’de yeni baskı dalgası güçleniyor'' Yolcu otobüsüyle ana yolda yüzlerce metre tam gaz ters gitti! Yolcu otobüsüyle ana yolda yüzlerce metre tam gaz ters gitti! Icardi'den L-Gante ile yeniden aşka gelen Wanda Nara'ya China'lı yanıt Icardi'den L-Gante ile yeniden aşka gelen Wanda Nara'ya China'lı yanıt MHP'li milletvekilinden Sedat Peker'e teşekkür: ''Allah razı olsun!'' MHP'li milletvekilinden Sedat Peker'e teşekkür: ''Allah razı olsun!'' Herkes nikah tarihi beklerken, ünlü çiftin büyük aşkı bitti! Herkes nikah tarihi beklerken, ünlü çiftin büyük aşkı bitti! Hepimizi kazıklıyorlardı: Fahiş fiyata kesilen ceza dudak uçuklattı Hepimizi kazıklıyorlardı: Fahiş fiyata kesilen ceza dudak uçuklattı Özcan Deniz ''eşine kayınvalide şiddeti'' iddialarını ayetle doğruladı! Özcan Deniz ''eşine kayınvalide şiddeti'' iddialarını ayetle doğruladı! Türkiye'nin uykularını kaçıran tsunami dalgalarının risk haritaları yayınlandı Türkiye'nin uykularını kaçıran tsunami dalgalarının risk haritaları yayınlandı FETÖ'nün doktorlarına operasyon: Çok sayıda doktor gözaltında FETÖ'nün doktorlarına operasyon: Çok sayıda doktor gözaltında Ankara'da korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi! Ankara'da korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi!
Devrim Özkan'dan ''futbolcu gitti, basketbolcu geldi'' iddiaları için ilk açıklama Devrim Özkan'dan ''futbolcu gitti, basketbolcu geldi'' iddiaları için ilk açıklama 14 Şubat ilanı nedeniyle ev hapsi verilen Merve Taşkın'ın nezarethane anıları da olay oldu 14 Şubat ilanı nedeniyle ev hapsi verilen Merve Taşkın'ın nezarethane anıları da olay oldu İstanbullular dikkat! Lapa lapa kar yağacak, şehir beyaza boyanacak! İstanbullular dikkat! Lapa lapa kar yağacak, şehir beyaza boyanacak! Rıdvan Dilmen'den Galatasaray - Fenerbahçe derbisinin hakemi için olay iddia Rıdvan Dilmen'den Galatasaray - Fenerbahçe derbisinin hakemi için olay iddia Tanju Özcan'dan son anket sonuçlarına dikkat çeken tepki Tanju Özcan'dan son anket sonuçlarına dikkat çeken tepki Dekan yardımcısını vurup, intihara kalkıştı Dekan yardımcısını vurup, intihara kalkıştı HÜDA-PAR AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı'nı karşı karşıya getirdi HÜDA-PAR AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı'nı karşı karşıya getirdi Survivor Yunus Emre'nin eşi Beria Özden, Bahar Candan'ın eşine attığı mesajı ifşa etti Survivor Yunus Emre'nin eşi Beria Özden, Bahar Candan'ın eşine attığı mesajı ifşa etti EYT'zedelerin 1.800 günle erken emekliliğinde formül belli oldu EYT'zedelerin 1.800 günle erken emekliliğinde formül belli oldu Survivor'un kadınlar düellosunda adaya veda eden isim belli oldu Survivor'un kadınlar düellosunda adaya veda eden isim belli oldu