Kürtaj Ne Demek?

Kürtaj Ne Demek?
Güncelleme:

Kürtaj, gebeliğin ilk 10 haftasında gerçekleşen amaca yönelik olarak gebeliği sonlandırma veya tanı amaçlı biyopsi analizi nedeni ile yapılan işlemdir.

Kürtaj, ilk 10 hafta yasal olarak yapılabilir fakat 10 haftadan sonra yasal süreci bulunmamaktadır. Kürtaj, çoğu zaman kısırlığa neden olmamaktadır. Sonrasında ise adet kanama düzeni, cinsel hayat normal seyrinde ilerleyebilmektedir.

Kürtaj Ne Demek?

Kürtaj, halk arasında bebek aldırma, gebelik aldırma gibi isimlerle adlandırılan rahimdeki gebeliğin sonlandırılmasını ifade eder. İstenmeyen gebeliklerin tahliyesi olarak da adlandırılabilir. Gebelik döneminde ilk 10 hafta olan kürtaj, yasaldır. Fakat, uzmanlar 5 ila 8 hafta arasında kürtaj yapılmasını daha uygun görmektedir. Küretaj işlemi sadece var olan gebeliği bitirmek amaçlı değil, tanısal amaçlı ve biyopsi amaçlı da yapılabilmektedir.

Hamile Miyim?

Hamileliğin tespitinde en ideal yöntem adet gününün bir iki gün sonrasında kanda gebelik testi yapmaktır. Ancak gebelik bekleyen bir anne, bu durumu daha erken öğrenmek istiyor ise döllenmeyi izleyen dönemde bebeğin rahim içerisine yerleşmesinden bir hafta sonra da öğrenebilir. Bu testlerde, anne kanındaki hormon düzeyine bakılır. Bu hormon Beta HCG'dir. Döllenmiş yumurtanın anne karnına yerleşmesi ile birlikte, 'gebelik hormonu' denilen 'Beta HCG' hızla yükselmeye başlar. Bu hormon hamilelik döneminde artar, bu düzeye göre de gebe olunup olunmadığı saptanır. Hamilelikte ilk belirti, çoğunlukla beklenen adet kanamasının gecikmesidir. Gebelik hormonunun yükselmesi ile birlikte, mide bulantısı, kusma ve kokulara karşı hassasiyet görülebilir. Rahimin, annenin idrar torbasına basınç yapmasından dolayı anne adayı sık sık idrara çıkılabilir. Gebeliğin ilk aylarında, kasık ağrısı da beklenilen bir durumdur. Gebelik sürecinde, artan progesteron hormonu kas dokusunda gevşemeye neden olur ve hızla sindirim süreci yavaşlar. Bundan dolayı da gaz, şişkinlik ve kabızlık görülebilir. Aynı zamanda, hamilelik döneminde progesteron hormonu da artar. Artan progesteron hormonun yatıştırıcı etkisi ile anne de halszilik, yorgunluk, normalden fazla uyuma ihtiyacı olabilir.

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik testleri 2 çeşittir. İdrardan gebelik testi aşamalarında, sabah ilk idrar temiz bir kaba yapılmalıdır. Herhangi bir eczaneden  idrardan gebelik ölçüm kiti alınabilir. Ölçüm kitinin sol tarafında idrar damlatılan bölüm bulunur. Test kitinin türüne göre damlatmalı bir kit ise üç damla idrar damlatılır. Eğer şerit şeklinde bir kit ise bu kit idrarın içerisine daldırılır. Yaklaşık 5 ila 10 dk beklenir. İdrarda gebelik hormonuna, göre sonuçlar çizgiler şeklinde görünür. İdrar kitinde, iki çizgi var ise birincisi yani C yazan kısım kontrol çizgisidir. İkincisi çizgi ise test bölgesidir. İki çizgi varsa olumlu gebeliktir yani hamilesinizdir. İdrar testinde iki çizgi var fakat biri silik ise muhtemelen gebeliktir fakat garanti sonuç için kan testi yapılmalıdır. Tek çizgi var ise gebe değilsinizdir.

Dış Gebelik Nedir?

Normal bir gebelik, rahim içerisinde meydana gelir. Bazı gebelikler ise rahim içerisinde değil de rahmin dışarısında meydana gelir. rahimin dışında ise tüpler vardır. Tüplerde gelişen bir gebelik dış gebelik olarak adlandırlır. Tüpler bebeğin gelişimi için uygun ortamlar olmadığı için uygun olan yerde gebeliğin durdurulması gerekir. Bunun için en erken uyarıcı Beta HCG takipleridir. Gebelik testinde, bu hormon iki günde bir, iki katına artar. Normal olmayan gebeliklerde ise iki günde bir bu oranda artma görülmez. Bunun dışında, ultrason ile teşhis dış gebelikte çok önemlidir. Tüplerde bir gebelik kesesi, kalbi atan bir embriyo görmek dış gebelik belirtileridir.

Dış Gebelikte İlaç Tedavisi

Eğer dış gebelik çok erken dönemde saptandı ise 'metotireksat' adlı ilaç verilebilir. Ancak bunun için bazı kriterler gereklidir. Bu kriterler şunlardır: gebelik haftasının altı haftadan küçük olması gerekir, Beta HCG değerinin 5000'den az olması gerekir ve saptanan kitlenin 3,5 cm den küçük olması gerekir. Bu ilaç, büyüyen zigot hücrelerinin büyümesini engeller. İlacın yan etkileri hafif ve geçicidir.

Düşük Nedir?

 Gebeliğin 20. hafta öncesinden kaybı ve bebeğin 500 gram olmadan kaybı, düşük olarak adlandırılır. 12. haftaya kadar olan düşüklere erken düşük, 12 - 20. hafta arasında olanlara ise geç düşük denir. Düşükler genelde gebeliğin ilk üç ayı içerisinde görülür. 100 gebelikten 15 i düşük yapabilmektedir. İlk üç aydaki düşüklerin en sık sebebi, kromozom anormalikleridir. Bu anormallik, sperm ve yumurtanın birleşiminden oluşan embriyonun genetik yapısının anormal bir kromozom yapısına sahip olmasıdır. Düşük yapma riskinde, anne yaşı çok önemlidir. Anne yaşı arttıkça kromozomal anomali riski de artar. 35 yaş üzerindeki gebeliklerde bu risk daha yüksektir. Aynı zamanda gebeliğinde sigara ve alkol kullananlarda da  düşük riski normal popülasyona göre daha yüksektir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nasıl Yapılır sorusu tüm kadınların aklına gelen ve çok fazla merak edilen bir sorudur aslında. Küretaj yapılırken ilk olarak işlem hakkında doktor hastaya bilgi vermelidir. İşlem öncesi etraflı bir anamnez alınır :geçirdiği hastalıklar,kullandığı ilaçlar,doğum sayısı kürtaj sayısı kan grubu vs araştırılır ve belgelenir.Sonra ultrason ile muayene edilerek gebelik kesesinin  yeri, kaç haftalık gebelik olduğu not edilir ve belgelenir.Hasta, kan sulandırcı gibi ilaçlar kullanıyor ise ilaçlar alınmadan gelinmelidir. Bebek aldırma işlemininde en az 4-5 saatlik bir açlık durumu olmalıdır.İşleme başlamadan önce hastaya işlemin nasıl yapılacağı ve olası komplikasyonlar anlatılır ve aydınlatılmış onam formu imzalatılır Jinekolojik pozisyonda hasta ameliyat masasını yattığında damar yolu açılır ve anestezi hekimi gerekli sorgulamadan sonra hasta uyutulur.

- Vajina ve vulva bölgesi antiseptik solüsyon ile temizlenir
- Vajinaya spekülüm denilen alet rahim ağzını görecek şekilde yerleştirilir
- Yeniden antiseptik solüsyon ile tenizlik yapılır
- Rahim ağzı üst dudağından tek dişli denilen alet ile  işlemler sırasında rahim ağzını sabitlemek için tutulur
- Rahim ağzına karmen kanülü yerleştirilir ve rahim içine doğru itilir bazen rahim ağzına  girmeyebilir ve buji denilen demir çubuklar ile rahim ağzı genişletilir.
- İçeriye yerleşen karmen kanülünün ucuna karmen enjektörü yada elektrikli vakum aleti yerleştirilerek negatif basınç ile rahim içindeki materyal çekilmeye çalışılır.
- Rahim ağzı yeniden antiseptik solüsyon ile temizlenir,tek dişli çıkartılır
- Spekülüm çıkartılır
- Hasta kanama takibi yapılmak üzere uyandıktan sonra servise odasına alınır.

 İşlemden sonra hafif kasık ağrıları meydana gelir.Fakat bu ağrı kolaylıkla kontrol altına alınabilir. 10 ila 40 gün arasında hafif hafif kanamalar meydana gelebilir. Bu süre içerisinde, doktor kontrolü de yapılmaktadır. Eğer biyopsi alındı ise biyopsi laboratuvara gönderilir. Eğer bir gebelik sonlandırılması işlemi ise de gebelik sonlanır. Çok hafif bir anestezi verildiği için, uyandıktan sonra kendinizde olursunuz.

Kürtaj Öncesi yapılması Gerekenler

Kürtaj öncesi evrede, genel sistemik hastalıkların bilinmesi gerekir. Şeker, kalp, tansiyon hastalığı varsa doktora söylenmelidir. Jinekolojik amaçlar, kürtaj öncesi konuşulmalıdır. Rahimin giriş kısmındaki değişiklikler yani rahim ağzınındar veya geniş oluşu,  rahim ağzı biyopsileri önceden uygulandı ise bu konu hakkında doktora bilgi verilmelidir. Ultrasonda miyom varlığı tespit edilebilir. Rahimde bir takım anomaliler olabilir. Bu nedenle de doktora herhangi bir işlem görüp görmediği söylenmelidir. Hastanın kan grubu bilinmelidir. Kan uyuşmazlığı süreci hakkında bilgi edinilmelidir. Kansızlık düzeyi çok ağır düzeyde ise kürtaj öncesi kan takviyesi gibi işlemler yapılabilir.

Kürtaj Türkiye'de Yasak Mı?

İstenmeyen gebelik sonlandırılmasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasındaki kanunlara göre, 10. haftanın altında bir haftada kürtaj yapılabilir. Evli çiftlerde, mutlaka eşin imzası gerekir. 18 yaşın altında, bir ya da iki ebeveynin imzası istenmektedir. Bebek aldırma kayıtlara geçmektedir, fakat kayıtlara diğer kişiler tarafından ulaşım yoktur.

Kürtaj Kısırlık yapar mı?

Vakum yöntemi ile ince emar kanulleri aracılığı ile yapılan işlemlerde genellikle kısırlık görülmemektedir. Ülkemizde, bu yöntem daha çok kullanılmaktadır. Eğer metal kürek şeklinde çubuklar ile kazıma şeklinde işlem yapıldı ise yapışmaya bağlı hastalıklar görülebilir. Günümüzde bu komplikasyon çok nadir olarak görülmektedir.

Yapışık (Asherman) Sendromu Nedir?

Genelde kürtaj, normal veya sezeryan doğum sonrası rahim içinde oluşan yapışıklıklara yapışma sendromu denir. Bu sendroma yakalnmış hastalar, adet kanamalarında azalmadan şikayetçi olurlar. Bu durum, ultrasonda rahim duvarının incelmesi ile tanınmaktadır. Kısırlık sebebi ile çekilen filmlerde, boya almayan bölgeler olarak bu duvarlar kendini gösterir. Doktor, bu sayede sendromu tespit eder.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

İnsan vücuduna yapılan her türlü cerrahi tedavide bir takım riskler mevcuttur. Yeterince steril olmayan şartlarda, hastane olmayan yerlerde yapılan işlemler sırasında bir takım malzemelein kullanımına da yeterince dikkat edilmezse, 'septika bortus' denilen insan vücuduna çok ciddi enfeksiyona sebep olan hatta yeterince zamanında müdahale edilmez ise ciddi ölümcül sorunlara sebep olan bir sorun oluşabilir. Kürtajlarda öncelikle, yapılacak olan gebelik haftası mühimdir daha sonra  işlemin yapıldığı şartlar önemlidir. Kontrol altına alınmış kürtajlarda enfeksiyon oranı çok azdır. Enfeksiyonu takiben, ikinci sorun içeride parça bırakılabilir. İleri gebelik haftalarında, parça kalabilme sorunu daha fazladır.

Kürtaj Sonrası İlk Adet Kanaması Ne Zaman Olur?

Kürtaj sonrası ilk adet kanaması, işlemden ortalama 30-40 gün sonra gerçekleşmektedir. Nadiren de olsa yaklaşık 2 ay boyunca görülmeyebilir. Fakat 2-3 ay sonra hala kanama meydana gelmiyor ise mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Abacioglu.com.tr

Etiketler Kürtaj Ne Demek?